Dietní dezerty

Rybízová zmrzlina

Rybízová zmrzlina

  • zamražený odstopkovaný rybíz
  • zamražený banán
  • med nebo stéviové sladidlo, případně na dochucení vanilkový extrakt
  • tahini nebo lžíce mandlového másla

Postup:

Zamražený rybíz a banán vyndáme z mrazničky a necháme mírně rozmrazit, ale jen natolik, aby se ovoce dalo rozmixovat. Zralý banán dodá rybízu potřebnou sladkost, přesto však vzhledem k vysoké kyselosti rybízu bude zmrzlina potřebovat mírně přisladit medem nebo stévií. Během mixování můžete dochutit vanilkovým extraktem, 2 lžičkami sezamové pasty tahini nebo lžící mandlového másla či namočenými kešu ořechy.

rybíz zmrzlina

Stáhnout recept
Borůvkové smoothie

Borůvkové smoothie

  • 1/3 šálku kokosové vody
  • 3/4 kelímku jogurtu do 1,5 % tuku
  • 1 šálek borůvek (možné i zmrazených)
  • 1 banán (možné i zmrazený)
  • kokosové lupínky na ozdobu
  • volitelně: polévková lžíce celých či mletých lněných semínek, 3 lžíce pomerančové šťávy či džusu, včelí pyl na ozdobu nebo borůvky na ozdobu

Postup:

Ingredience rozmixujeme společně na hladkou hmotu a ozdobíme kokosovými lupínky, borůvkami na brčku a příp. i včelím pylem.

(Včelí pyl by neměly užívat osoby trpící alergií na pyl)
borůvkové smoothie

 

 

 

 

Stáhnout recept
Proteinové lívance

Proteinové lívance

  • 3–4 bílky
  • 125 ml mandlového mléka (lze i kravské)
  • 1 vanilkový koktejl SLIMBEL
  • špetka soli
  • kokosový olej na smažení
  • kakao APINAT

Postup:

Všechny ingredience smícháme nebo vyšleháme a vzniklé těsto necháme asi 10 minut odstát. Lívance děláme na pánvi s kokosovým olejem. Nakonec posypeme kakaem APINAT.

lívance

Stáhnout recept
Tvaroho-meruňkový koláč (4 porce)

Tvaroho-meruňkový koláč (4 porce)

  • 1 nízkotučný tvaroh ve vaničce
  • 1 polotučný tvaroh ve vaničce
  • 150 g kokosu
  • 2 vejce
  • 5-8 meruněk (mohou být z plechovky)
  • 3 ČL prášku do pečiva

Postup:

Meruňky si rozmačkáme a smícháme s tvarohy. Poté přidáme kokos, vejce, prášek do pečiva a vše důkladně promícháme. Takto hotovou směs nalijeme do formy vyložené pečicím papírem. Pečeme na 180 °C cca 40-55 minut. Koláčem můžete nahradit snídani či svačinu. Kdo vyzkouší?Smile

Pomůžeme i vám
Kontaktujte nejbližší pobočku a zeptejte se našich výživových poradců, jak vám mohou pomoci v oblasti zdravého stravování a získání či udržení správné váhy:  https://www.naturhouse-cz.cz/objednavka 

Stáhnout recept
Jahodová jogurtová zmrzlina

Jahodová jogurtová zmrzlina

  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžička medu (podle chuti)
  • 2 PL ghí
  • 1 bílý jogurt (výjimečně lze použít plnotučný)
  • 8 velkých jahod (může být i více)

Postup:

Vejce, žloutek a lžičku medu společně našleháme a zahříváme, dokud nezačne houstnout. Přidáme 2 PL ghí, a nakonec rozmixované jahody. Za stálého šlehání necháme zhoustnout a poté vychladnout. Do misky dáme bílý jogurt a postupně zašleháváme vychladlou směs. Dáme zmrazit do mrazničky. Můžeme použít i nanukové formy.

Lze udělat i verzi pro děti - špičku nanuku namočte do rozehřáté kvalitní čokolády a posypte rozemletými oříšky. 

Pomůžeme i vám
Kontaktujte nejbližší pobočku a zeptejte se našich výživových poradců, jak vám mohou pomoci v oblasti zdravého stravování a získání či udržení správné váhy:  https://www.naturhouse-cz.cz/objednavka 

Stáhnout recept
Makovotvarohový koláč

Makovotvarohový koláč

  • 1 hrnek mletého máku
  • 1,5 hrnku mandlové mouky
  • 1/2 vaničky tvarohu
  • 1 hrnek polotučného mléka (lze přidat podle hustoty těsta)
  • sladidlo - např. pecva nebo čekankový sirup
  • 2 lžíce kakaa anebo 3 sáčky Apinat kakaa
  • 4 bílky
  • můžete přidat citronovou šťávu

Postup:

Všechny ingredience kromě bílků zamícháme dohromady. Z bílků vyšleháme sníh, který postupně vmícháme do vzniklé hmoty. Těsto vlejeme do vymazané formy (kokosovým olejem) nebo pekáčku a pečeme na 180 °C asi 40 minut, dokud se navrchu neudělá krustička. Nakonec zkuste vpichem špejle, zda se těsto nelepí a je hotovo.Smile

 

Pomůžeme i vám
Kontaktujte nejbližší pobočku a zeptejte se našich výživových poradců, jak vám mohou pomoci v oblasti zdravého stravování a získání či udržení správné váhy:  https://www.naturhouse-cz.cz/objednavka 

 
Stáhnout recept
Dva recepty na zlatý nápoj z kurkumy

Dva recepty na zlatý nápoj z kurkumy

  • Varianta 1
  • Šťáva z jednoho menšího pomeranče
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky ghí
  • špetka skořice
  • špetka cayenského pepře
  • horká voda
  • Varianta 2
  • Kurkuma
  • černý pepř
  • voda, rostlinné mléko (mandlové, makové či kokosové)
  • kokosový olej, med, skořice

Postup:

Zlaté nápoje jsou tradiční ajurvédské drinky s kurkumou, které jsou výborným pomocníkem nejen proti podzimním depresím, ale také na posílení imunity a trávení. Navíc i výborně chutnají.
Postup:
Nejprve si připravíme pastu
Na zhruba půl hrnku vody přidáme čtvrt hrnku kurkumy a půl lžičky černého pepře. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí (nesmí mít hořkou chuť). Poté necháme vychladnout, dáme do uzavíratelné sklenice a uchováváme v lednici.

Konečná příprava zlatého mléka
Na konečnou přípravu zlatého mléka přivedeme k varu mandlové či kokosové mléko, přidáme lžičku kokosového oleje a čtvrt lžičky kurkumové pasty. Necháme zchladnout cca na 40 °C a dochutíme trochou medu a skořice.

 

Jablečné muffiny

Jablečné muffiny

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • ½ hrnku šípkové mouky
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička kypř. prášku bez fosfátu
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 jablka
  • možno přidat ořechy či kvalitní min. 74% čokoládu

Postup:

Nejprve smícháme tekuté suroviny, tedy mléko, olej, vejce a med. Poté přidáme suché suroviny. Netřeme! Pouze zhruba promícháme. Péci na 170° cca 30 minut.

Stáhnout recept
Čokoládové kuličky

Čokoládové kuličky

  • 100 g mletých rozinek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g 80% čokolády
  • kokos na obalení kuliček

Postup:

Rozinky a semínka pomelte, přidejte k rozpuštěné čokoládě a smíchejte. Malou lžičkou nabírejte, obalte v kokosu a vytvarujte do kuličky.

Výživové hodnoty na 1 kus: 88 kcal     

  • Bílkoviny: 12 %      
  • Sacharidy: 46 %     
  • Tuky: 42 %              
Stáhnout recept
Limetkový cheesecake

Limetkový cheesecake

  • kakaové sušenky FIBROKI
  • marmeláda DIETESSE.3
  • 2 polotučné tvarohy
  • 2 bílé jogurty
  • želatinový ztužovač krému
  • šťáva ze 4 limetek
  • kůra z limetky
  • sezónní ovoce na ozdobu

Postup:

Na dno dortové formy rozlámejte sušenky FIBROKI a potřete marmeládou DIETESSE.3. Rozmíchejte tvaroh a jogurty, přidejte vymačkanou šťávu z limetek, kůru z limetky a ztužovač krému, připravený podle návodu na obalu. Vyšlehanou směs rozetřete na sušenky pokryté marmeládou a uhlaďte. Můžete ozdobit sezónním ovocem např. jahodami.  Přes noc nechejte ztuhnout v lednici.

Stáhnout recept
Dezert z kuskusu s jahodami

Dezert z kuskusu s jahodami

  • 100 g různých druhů oříšků (lískové, vlašské, mandle)
  • 100 g kuskusu
  • 150 ml polotučného mléka
  • 2 lžíce medu
  • 400 g jogurt do 3 % tuku
  • 400 g jahod, ale lze i jiné ovoce

Postup:

Ořechy nasekejte a s kuskusem opražte na pánvi. Přidejte med, promíchejte a přidejte mléko. Povařte, až kuskus změkne. Na talířek vytvořte naběračkou kopeček a ozdobte jahodami, které přelijte jogurtem. Dozdobte lístkem máty.

Výživové hodnoty na 1 porci: 342 kcal/porce

  • Bílkoviny: 18 %
  • Sacharidy: 56 %
  • Tuky: 26 %
Stáhnout recept
Buchta z řepy

Buchta z řepy

  • 250 g řepy
  • 1 polévková lžíce prášku ze sušených lístků stévie
  • 2 vejce, 125 g rozpuštěného másla
  • 200 g polohrubé špaldové mouky
  • 60 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

Předehřejte troubu na 160 °C, kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem nebo směs naplňte do košíčků na muffiny. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte řepu a nasekejte ořechy. Ušlehejte vejce se stévií, přidejte máslo, mouku, prášek do pečiva. Vmíchejte řepu, ořechy a rozinky. Pečte cca 45 minut v dortové formě, nebo dokud není zabodnuté párátko suché.

Výživové hodnoty na 1 porci: 246 kcal

  • Bílkoviny: 10 %
  • Sacharidy: 62 %
  • Tuky: 28 %
Stáhnout recept
Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

  • 200 g máslových sušenek FIBROKI
  • 300 g dýně
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 250 g ricotty
  • lžička skořice, lžička zázvoru

Postup:

Dýni uvaříme, rozmixujeme, scedíme vodu a necháme vychladnout. Na dno dortové formy nasypeme nadrcené sušenky promíchané s máslem a dáme zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smícháme vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochutíme skořicí a zázvorem a postupně přidáváme vychladlou dýni. Směs nalejeme na vychladlé sušenky a dáme zpět do trouby. Pečeme cca 40 min. na 160 °C. Po upečení dáme vychladit do ledničky.

Výživové hodny na 1 porci: 249 kcal

  • Bílkoviny: 21 %
  • Sacharidy: 48 %
  • Tuky: 31 %
Stáhnout recept