Dietní dezerty

Dva recepty na zlatý nápoj z kurkumy
- Varianta 1
- Šťáva z jednoho menšího pomeranče
- 1 lžička kurkumy
- ½ lžičky ghí
- špetka skořice
- špetka cayenského pepře
- horká voda
- Varianta 2
- Kurkuma
- černý pepř
- voda, rostlinné mléko (mandlové, makové či kokosové)
- kokosový olej, med, skořice
Postup:
Zlaté nápoje jsou tradiční ajurvédské drinky s kurkumou, které jsou výborným pomocníkem nejen proti podzimním depresím, ale také na posílení imunity a trávení. Navíc i výborně chutnají.
Postup:
Nejprve si připravíme pastu
Na zhruba půl hrnku vody přidáme čtvrt hrnku kurkumy a půl lžičky černého pepře. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí (nesmí mít hořkou chuť). Poté necháme vychladnout, dáme do uzavíratelné sklenice a uchováváme v lednici.
Konečná příprava zlatého mléka
Na konečnou přípravu zlatého mléka přivedeme k varu mandlové či kokosové mléko, přidáme lžičku kokosového oleje a čtvrt lžičky kurkumové pasty. Necháme zchladnout cca na 40 °C a dochutíme trochou medu a skořice.

Jablečné muffiny
- 1 hrnek špaldové mouky
- ½ hrnku šípkové mouky
- 3 lžíce medu
- 1 lžička kypř. prášku bez fosfátu
- 1 lžička vanilky
- 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 jablka
- možno přidat ořechy či kvalitní min. 74% čokoládu
Postup:
Nejprve smícháme tekuté suroviny, tedy mléko, olej, vejce a med. Poté přidáme suché suroviny. Netřeme! Pouze zhruba promícháme. Péci na 170° cca 30 minut.
Stáhnout recept
Čokoládové kuličky
- 100 g mletých rozinek
- 100 g slunečnicových semínek
- 100 g 80% čokolády
- kokos na obalení kuliček
Postup:
Rozinky a semínka pomelte, přidejte k rozpuštěné čokoládě a smíchejte. Malou lžičkou nabírejte, obalte v kokosu a vytvarujte do kuličky.
Výživové hodnoty na 1 kus: 88 kcal
- Bílkoviny: 12 %
- Sacharidy: 46 %
- Tuky: 42 %

Limetkový cheesecake
- kakaové sušenky FIBROKI
- marmeláda DIETESSE.3
- 2 polotučné tvarohy
- 2 bílé jogurty
- želatinový ztužovač krému
- šťáva ze 4 limetek
- kůra z limetky
- sezónní ovoce na ozdobu
Postup:
Na dno dortové formy rozlámejte sušenky FIBROKI a potřete marmeládou DIETESSE.3. Rozmíchejte tvaroh a jogurty, přidejte vymačkanou šťávu z limetek, kůru z limetky a ztužovač krému, připravený podle návodu na obalu. Vyšlehanou směs rozetřete na sušenky pokryté marmeládou a uhlaďte. Můžete ozdobit sezónním ovocem např. jahodami. Přes noc nechejte ztuhnout v lednici.
Stáhnout recept
Dezert z kuskusu s jahodami
- 100 g různých druhů oříšků (lískové, vlašské, mandle)
- 100 g kuskusu
- 150 ml polotučného mléka
- 2 lžíce medu
- 400 g jogurt do 3 % tuku
- 400 g jahod, ale lze i jiné ovoce
Postup:
Ořechy nasekejte a s kuskusem opražte na pánvi. Přidejte med, promíchejte a přidejte mléko. Povařte, až kuskus změkne. Na talířek vytvořte naběračkou kopeček a ozdobte jahodami, které přelijte jogurtem. Dozdobte lístkem máty.
Výživové hodnoty na 1 porci: 342 kcal/porce
- Bílkoviny: 18 %
- Sacharidy: 56 %
- Tuky: 26 %

Buchta z řepy
- 250 g řepy
- 1 polévková lžíce prášku ze sušených lístků stévie
- 2 vejce, 125 g rozpuštěného másla
- 200 g polohrubé špaldové mouky
- 60 g vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup:
Předehřejte troubu na 160 °C, kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem nebo směs naplňte do košíčků na muffiny. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte řepu a nasekejte ořechy. Ušlehejte vejce se stévií, přidejte máslo, mouku, prášek do pečiva. Vmíchejte řepu, ořechy a rozinky. Pečte cca 45 minut v dortové formě, nebo dokud není zabodnuté párátko suché.
Výživové hodnoty na 1 porci: 246 kcal
- Bílkoviny: 10 %
- Sacharidy: 62 %
- Tuky: 28 %

Dýňový cheesecake
- 200 g máslových sušenek FIBROKI
- 300 g dýně
- 50 g másla
- 2 vejce
- 200 g třtinového cukru
- 250 g tvarohu
- 250 g ricotty
- lžička skořice, lžička zázvoru
Postup:
Dýni uvaříme, rozmixujeme, scedíme vodu a necháme vychladnout. Na dno dortové formy nasypeme nadrcené sušenky promíchané s máslem a dáme zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smícháme vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochutíme skořicí a zázvorem a postupně přidáváme vychladlou dýni. Směs nalejeme na vychladlé sušenky a dáme zpět do trouby. Pečeme cca 40 min. na 160 °C. Po upečení dáme vychladit do ledničky.
Výživové hodny na 1 porci: 249 kcal
- Bílkoviny: 21 %
- Sacharidy: 48 %
- Tuky: 31 %