Dietní dezerty

Dva recepty na zlatý nápoj z kurkumy

Dva recepty na zlatý nápoj z kurkumy

  • Varianta 1
  • Šťáva z jednoho menšího pomeranče
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky ghí
  • špetka skořice
  • špetka cayenského pepře
  • horká voda
  • Varianta 2
  • Kurkuma
  • černý pepř
  • voda, rostlinné mléko (mandlové, makové či kokosové)
  • kokosový olej, med, skořice

Postup:

Zlaté nápoje jsou tradiční ajurvédské drinky s kurkumou, které jsou výborným pomocníkem nejen proti podzimním depresím, ale také na posílení imunity a trávení. Navíc i výborně chutnají.
Postup:
Nejprve si připravíme pastu
Na zhruba půl hrnku vody přidáme čtvrt hrnku kurkumy a půl lžičky černého pepře. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí (nesmí mít hořkou chuť). Poté necháme vychladnout, dáme do uzavíratelné sklenice a uchováváme v lednici.

Konečná příprava zlatého mléka
Na konečnou přípravu zlatého mléka přivedeme k varu mandlové či kokosové mléko, přidáme lžičku kokosového oleje a čtvrt lžičky kurkumové pasty. Necháme zchladnout cca na 40 °C a dochutíme trochou medu a skořice.

 

Jablečné muffiny

Jablečné muffiny

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • ½ hrnku šípkové mouky
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička kypř. prášku bez fosfátu
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 jablka
  • možno přidat ořechy či kvalitní min. 74% čokoládu

Postup:

Nejprve smícháme tekuté suroviny, tedy mléko, olej, vejce a med. Poté přidáme suché suroviny. Netřeme! Pouze zhruba promícháme. Péci na 170° cca 30 minut.

Stáhnout recept
Čokoládové kuličky

Čokoládové kuličky

  • 100 g mletých rozinek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g 80% čokolády
  • kokos na obalení kuliček

Postup:

Rozinky a semínka pomelte, přidejte k rozpuštěné čokoládě a smíchejte. Malou lžičkou nabírejte, obalte v kokosu a vytvarujte do kuličky.

Výživové hodnoty na 1 kus: 88 kcal     

  • Bílkoviny: 12 %      
  • Sacharidy: 46 %     
  • Tuky: 42 %              
Stáhnout recept
Limetkový cheesecake

Limetkový cheesecake

  • kakaové sušenky FIBROKI
  • marmeláda DIETESSE.3
  • 2 polotučné tvarohy
  • 2 bílé jogurty
  • želatinový ztužovač krému
  • šťáva ze 4 limetek
  • kůra z limetky
  • sezónní ovoce na ozdobu

Postup:

Na dno dortové formy rozlámejte sušenky FIBROKI a potřete marmeládou DIETESSE.3. Rozmíchejte tvaroh a jogurty, přidejte vymačkanou šťávu z limetek, kůru z limetky a ztužovač krému, připravený podle návodu na obalu. Vyšlehanou směs rozetřete na sušenky pokryté marmeládou a uhlaďte. Můžete ozdobit sezónním ovocem např. jahodami.  Přes noc nechejte ztuhnout v lednici.

Stáhnout recept
Dezert z kuskusu s jahodami

Dezert z kuskusu s jahodami

  • 100 g různých druhů oříšků (lískové, vlašské, mandle)
  • 100 g kuskusu
  • 150 ml polotučného mléka
  • 2 lžíce medu
  • 400 g jogurt do 3 % tuku
  • 400 g jahod, ale lze i jiné ovoce

Postup:

Ořechy nasekejte a s kuskusem opražte na pánvi. Přidejte med, promíchejte a přidejte mléko. Povařte, až kuskus změkne. Na talířek vytvořte naběračkou kopeček a ozdobte jahodami, které přelijte jogurtem. Dozdobte lístkem máty.

Výživové hodnoty na 1 porci: 342 kcal/porce

  • Bílkoviny: 18 %
  • Sacharidy: 56 %
  • Tuky: 26 %
Stáhnout recept
Buchta z řepy

Buchta z řepy

  • 250 g řepy
  • 1 polévková lžíce prášku ze sušených lístků stévie
  • 2 vejce, 125 g rozpuštěného másla
  • 200 g polohrubé špaldové mouky
  • 60 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

Předehřejte troubu na 160 °C, kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem nebo směs naplňte do košíčků na muffiny. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte řepu a nasekejte ořechy. Ušlehejte vejce se stévií, přidejte máslo, mouku, prášek do pečiva. Vmíchejte řepu, ořechy a rozinky. Pečte cca 45 minut v dortové formě, nebo dokud není zabodnuté párátko suché.

Výživové hodnoty na 1 porci: 246 kcal

  • Bílkoviny: 10 %
  • Sacharidy: 62 %
  • Tuky: 28 %
Stáhnout recept
Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

  • 200 g máslových sušenek FIBROKI
  • 300 g dýně
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 250 g ricotty
  • lžička skořice, lžička zázvoru

Postup:

Dýni uvaříme, rozmixujeme, scedíme vodu a necháme vychladnout. Na dno dortové formy nasypeme nadrcené sušenky promíchané s máslem a dáme zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smícháme vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochutíme skořicí a zázvorem a postupně přidáváme vychladlou dýni. Směs nalejeme na vychladlé sušenky a dáme zpět do trouby. Pečeme cca 40 min. na 160 °C. Po upečení dáme vychladit do ledničky.

Výživové hodny na 1 porci: 249 kcal

  • Bílkoviny: 21 %
  • Sacharidy: 48 %
  • Tuky: 31 %
Stáhnout recept