Dietní snídaně

Dva recepty na zlatý nápoj z kurkumy

Dva recepty na zlatý nápoj z kurkumy

  • Varianta 1
  • Šťáva z jednoho menšího pomeranče
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky ghí
  • špetka skořice
  • špetka cayenského pepře
  • horká voda
  • Varianta 2
  • Kurkuma
  • černý pepř
  • voda, rostlinné mléko (mandlové, makové či kokosové)
  • kokosový olej, med, skořice

Postup:

Zlaté nápoje jsou tradiční ajurvédské drinky s kurkumou, které jsou výborným pomocníkem nejen proti podzimním depresím, ale také na posílení imunity a trávení. Navíc i výborně chutnají.
Postup:
Nejprve si připravíme pastu
Na zhruba půl hrnku vody přidáme čtvrt hrnku kurkumy a půl lžičky černého pepře. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí (nesmí mít hořkou chuť). Poté necháme vychladnout, dáme do uzavíratelné sklenice a uchováváme v lednici.

Konečná příprava zlatého mléka
Na konečnou přípravu zlatého mléka přivedeme k varu mandlové či kokosové mléko, přidáme lžičku kokosového oleje a čtvrt lžičky kurkumové pasty. Necháme zchladnout cca na 40 °C a dochutíme trochou medu a skořice.

 

VODNÍ KEFÍR TIBI

VODNÍ KEFÍR TIBI

  • Na 1/2 l kefíru budete potřebovat:
  • 3−4 PL Tibi krystalů
  • 1/2 l vody
  • 1/2–1 PL medu / kokosového cukru / přírodního sirupu (ne stévie!)
  • 3 rozinky či jiné sušené nesířené ovoce

Postup:

Úvod
Probiotika jsou důležitá pro naši střevní mikroflóru, a tím i pro imunitu. Na rozdíl od těch kupovaných jsou domácí probiotika životaschopnější a lépe se ve střevě rozmnožují. Pokud máte alergii či intoleranci na mléko, můžete vyzkoušet domácí vodní kefír, který snadno vyrobíte pomocí Tibi krystalů (japonské mořské krystaly), což jsou skutečná živá zrnka, která během procesu rostou a množí se. K životu jim stačí voda a přírodní sladidlo. Výsledkem je sladká perlivá limonáda.

TIBI kefírPostup
Tibi krystaly propláchneme na sítku studenou vodou. Do půllitrové sklenice si připravíme studenou vodu s rozmíchaným přírodním sladidlem. Krystaly vysypeme do vody a přidáme pár rozinek, případně jiného sušeného nesířeného ovoce. Sklenici zlehka uzavřeme, ale uzávěr nedotahujeme, aby mohl z kefíru během kvašení unikat oxid uhličitý, který krystaly produkují. Můžete přidat kolečko oloupaného citronu.
Kefír necháme kvasit jeden až dva dny při pokojové teplotě. Poté jej scedíme přes sítko a nápoj je připravený. Pro lepší chuť doporučujeme před konzumací vychladit. Tibi krystaly propláchneme a celý postup můžeme opakovat. Trvanlivost kefíru skladovaného v lednici je velmi dlouhá.

Tip
Nejchutnější kefír z Tibi krystalků je kefír s druhou fermentací. Nenechávejte Tibi kvasinky pracovat déle než 3 měsíce. Ponechte je odpočinout 2 až 3 týdny ve sladkém nálevu v lednici při teplotě 3−9 °C.

 

Stáhnout recept
Jablečné muffiny

Jablečné muffiny

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • ½ hrnku šípkové mouky
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička kypř. prášku bez fosfátu
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 jablka
  • možno přidat ořechy či kvalitní min. 74% čokoládu

Postup:

Nejprve smícháme tekuté suroviny, tedy mléko, olej, vejce a med. Poté přidáme suché suroviny. Netřeme! Pouze zhruba promícháme. Péci na 170° cca 30 minut.

Stáhnout recept
Pohanková pomazánka

Pohanková pomazánka

  • 100 g pohanky
  • 250 g tvarohu
  • česnek
  • petrželová nať
  • sůl a pepř

Postup:

Uvařenou pohanku nechte vychladnout, poté vmíchejte tvaroh, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželovou nať, sůl a trochu pepře. Natírejte na teplé tousty a případně ozdobte petrželkou.

Výživové hodnoty na 1 porci: 133 kcal

  • Bílkoviny: 52 %
  • Sacharidy: 45%
  • Tuky: 3 %

 

Stáhnout recept
Toasty FIBROKI se sardinkovou pomazánkou a vejcem

Toasty FIBROKI se sardinkovou pomazánkou a vejcem

  • marinované sardinky 50 g
  • vařené vejce 1/5 ks
  • cibule 10 g
  • hořčice 10 g
  • 1 rajče
  • sůl, mletý pepř
  • 2 ks sezamových nebo sójových toastů FIBROKI

Postup:

Sardinky rozmačkáme vidličkou, přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli, hořčici a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku namažeme na toasty FIBROKI a ozdobíme rajčetem.

Stáhnout recept