Dietní obědy i večeře

Cizrnové karbanátky falafel

Cizrnové karbanátky falafel

  • 400 g konzerva cizrny (slitá)
  • červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • vejce
  • 2 lžíce hladké celozrnné mouky
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • lžička mletého římského kmínu
  • lžička mletého koriandru
  • půl lžičky mletého chilli
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte. Smíchejte s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou a kořením. Dochuťte kmínem a solí. Těsto nechte odležet v chladničce, z hmoty pak rukama tvořte karbanátky. Na pánvi zahřejte olej a opékejte 3 minuty z každé strany do zlatova. Podávejte s pitou a listovými saláty.

Výživové hodnoty na 1 porci: 189 kcal

  • Bílkoviny: 10 %
  • Sacharidy: 84 %
  • Tuky: 6 %
Stáhnout recept
Játra na cibulce - telecí, kuřecí, hovězí

Játra na cibulce - telecí, kuřecí, hovězí

  • 500 g kuřecích jater
  • 250 g krájených žampionů
  • 1/2 kg cibule
  • 4–5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 čajové lžičky čubrice
  • 2 rajčatové protlaky
  • 1/2 sáčku mražené zeleniny na polévku

Postup:

Do pekáče vložte 2–3 lžíce oleje, nakrájenou cibulku a vše ostatní a přídejte 300 ml vody. Vše rozmíchejte a pečte v troubě 30 minut při 250 stupních.

Stáhnout recept
Plněná rajčátka

Plněná rajčátka

  • 12 rajčat
  • čajová sklenička rýže
  • 2 cibule, petržel
  • sůl
  • pepř
  • 2–3 polévkové lžíce slunečnicového nebo olivového oleje

Postup:

U rajčat  odkrojte vršek a vydlabejte z nich vnitřek. Vydlabanou hmotu odkládejte zvlášť, ještě ji totiž použijete. Pekáč vymažte olejem a položte na něj vydlabaná rajčata bez vršků, pekáč zatím nechte bokem. Na pánvičce nebo v hrnci se 2 polévkovými lžícemi oleje krátce osmahněte nakrájenou cibuli. Přilijte 100–150 ml vody a přidejte nakrájený vnitřek z rajčat. Duste, až se vypaří voda a přidejte syrovou rýži a 250 ml vody. Přidejte koření a krátce vařte do kašovité hmoty. Rýže by se neměla uvařit. Touto hmotou naplňte rajčata a zaklopte odříznutými vršky. Asi do poloviny výšky rajčat přilijte do pekáče vodu a vložte do rozpálené trouby při 250 stupních na půl hodiny. Rajčata by neměla začít černat na vršcích.

Stáhnout recept
Čočka jako guláš

Čočka jako guláš

  • 2 cibule
  • 3–4 stroužky česneku
  • 1/2 polévkové lžíce čubrici
  • ½ čajové lžičky guzum (to co voní jako máta)
  • pepř
  • sůl
  • 150 g rajčatového protlaku
  • slunečnicový nebo olivový olej
  • čočka

Postup:

Poduste nakrájenou cibulku, přidejte najemno nakrájený česnek, 250 g čočky a všechno koření. Přilijte 1 litr vody a nechte vařit, až se voda vyvaří do hustoty guláše.

Stáhnout recept
Celozrnné špagety s chřestem

Celozrnné špagety s chřestem

  • 400 g celozrnných špaget
  • 8 chřestů
  • 1 chilli paprička
  • 10 lístků bazalky
  • 8 cherry rajčátek
  • 2 stroužky česneku

Postup:

Špagety uvařte ve vařící osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím si orestujte nakrájený česnek a chilli papričku. Přidejte bazalku, nakrájená cherry rajčátka a vše orestujte. Poté vše podlijte vodou. Uvařené těstoviny vložte do omáčky, přidejte spařený chřest nakrájený na plátky. Na závěr dochuťte.

Stáhnout recept
Krevetové špízy s pomerančem

Krevetové špízy s pomerančem

  • 16 neloupaných větších krevet
  • 1 větší pomeranč
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:

Polovinu pomeranče nakrájíme na menší části, druhou půlku vymačkáme do talíře. Do talíře přidáme nadrobno nasekanou cibulku, petrželku, olej, ocet a vše důkladně promícháme. Do připravené marinády vložíme omyté krevety a necháme vychladnout přibližně na 1 hodinu na chladném místě. Marinované krevety napícháme s kousky pomeranče na špejle a cca. 3 minuty z každé strany grilujeme na grilovací pánvi.

Stáhnout recept
Rybí špízy

Rybí špízy

  • 4 steaky z mořské ryby
  • 2 limetky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce čerstvého nasekaného kopru
  • 1 oranžová paprika
  • sůl
  • pepř

Postup:

Rybu nakrájíme na větší kousky a vložíme do mísy. Marinádu připravíme ze šťávy z jedné limetky a olivového oleje, přidáme nasekaný kopr. Poté smícháme s rybími kousky a necháme 30 minut odležet. Očištěnou papriku nakrájíme na stejně velké kousky jako je ryba a druhou limetku na tenké plátky. Kousky marinované ryby, limetky a papriky střídavě napichujeme na špízové jehly. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C přibližně 10 minut.

Stáhnout recept
Kuře pečené na ananasu

Kuře pečené na ananasu

  • 1 kuře
  • 2/3 hrníčku vody
  • 500 g ananasu
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 2 lžičky himalájské soli
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

Kuře důkladně omyjte, okořeňte, vložte do zapékací misky, podlijte vodou. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů s víkem. Kuře během pečení průběžně polévejte. Přibližně po jedné hodině víko sundejte, položte dnem na dřevěné prkénko a vložte do něj ananas. Kuře přendejte do víka a zapečte na 30 - 45 minut. Podávejte s rýží.

Stáhnout recept