Dietní polévky

Tuřínová polévka

Tuřínová polévka

  • 1/4 většího tuřínu
  • 1 středně velká brambora
  • 1 menší cibulka
  • kousek másla, ghí nebo olivového oleje
  • 100ml bílého jogurtu
  • 1l zeleninového vývaru nebo vody
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Postup:

Tuřín a brambor zbavíme slupky a nakrájíme na kostky. Na másle (ghí nebo olivovém oleji)  orestujeme nakrájenou cibulku, vhodíme tuřín a brambor, osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a zalijeme vývarem nebo vodou. Vaříme doměkka (cca 40-45 minut) a poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme jogurt, provaříme a dochutíme. Při podávání můžeme ozdobit krutony nebo kousky uzeného lososa.

Tip: polévku lze zahustit rozkvedlaným vejcem. A kdo má rád ostřejší jídla, lze do základu polévky přidat i česnek.

 Petrželová polévka

Petrželová polévka

  • 0,5 kg petržele
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 1/2 vaničky měkkého tvarohu
  • 1 lžička kari
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • na ozdobu můžete použít lehce opražená slunečnicová, dýňová a lněná semínka

Postup:

Petržel si pokrájíme na menší kousky a vaříme v zeleninovém vývaru, nebo lehce osolené vodě do změknutí (cca 15 minut). Rozmixujeme do jemného krému, přidáme tvaroh, koření, sůl a pepř, zamícháme, a ještě krátce povaříme, aby se nám chutě hezky spojily. Krémovou polévku servírujeme se semínky.  

Stáhnout recept
Melounové gazpacho

Melounové gazpacho

  • 4 šálky vodního melounu zbaveného semínek
  • 1 malá oloupaná a pokrájená červená cibule
  • 2 pokrájené okurky
  • 2 malé pokrájené chilli papričky bez pecek
  • 3 pokrájená rajčata
  • 3–4 polévkové lžíce jablečného domácího octa nebo balzamika
  • 1–2 polévkové lžíce olivového oleje
  • špetka kajenského pepře
  • 2 lžičky kvalitní soli
  • 1/4 šálku pokrájeného koriandru nebo listové petrželky
  • šťáva z jedné limetky
  • 2 jarní cibulky

Postup:

Do mixéru dejte 3 šálky melounu, cibuli, okurky, 1 chilli papričku a rajčata a mixujte až do dosažení jemné směsi. Přidejte 3 lžíce octa, olivový olej, kajenský pepř a sůl a několikrát rozmixujte. Ochutnejte. Pokud je směs příliš sladká, přidejte ještě jednu lžíci octa. V letním období dejte směs do ledničky a asi jednu hodinu chlaďte. Na ozdobu použijte zbytek vodního melounu, chilli papričku, koriandr nebo petrželku, jarní cibulku a přidejte limetkovou šťávu. Okořeňte několika špetkami mořské soli. Vychlazenou směs nalijte do misek a ozdobte.
gazpacho

Stáhnout recept
Hráškový krém

Hráškový krém

  • 350 g mraženého hrášku
  • polévková lžíce olivového oleje
  • cibule
  • stroužek česneku
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř

Postup:

V rendlíku na oleji lehce osmahněte cibuli po dobu 3 minut, poté přidejte česnek a smažte další minutu. Poté přidejte kuřecí vývar a vše přiveďte k varu. Přidejte hrášek a nechte 2 minuty povařit. Poté hrášek rozmačkejte nebo rozmixujte, osolte a opepřete.

Výživové hodnoty na 1 porci: 298 kcal

  • Bílkoviny: 20 %
  • Sacharidy: 65 %
  • Tuky: 15 %
Stáhnout recept
Studená polévka

Studená polévka

  • 1 polévková lžíce kopru
  • 500 g bílého jogurtu
  • sůl
  • 1 čajová lžička oleje
  • 1/2 salátové okurky
  • 2–3 stroužky česneku

Postup:

Okurku nakrájejte na malé kostičky, smíchejte se vším ostatním. Zalijte 150–200 ml vody a zamíchejte.

Stáhnout recept
Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

  • 100 ml vody
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 1 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 1 kávová lžička mletého kmínu
  • 1 kávová lžička sladké mleté papriky
  • půl kávové lžičky majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 najemno nastrouhaný menší brambor

Postup:

Hlívu lehce orestujeme na cibulce s olejem, přidáme papriku a kmín. Zalijeme horkou vodou, přidáme brambor. Uvaříme doměkka a dochutíme česnekem s majoránkou. Pokud použijete v polévce méně vody, můžete z ní udělat také guláš s přílohou - pohankou, rýží atd. Ideální v době, kdy můžete přílohy a rádi byste si odlehčili od masa.

Stáhnout recept
Očistná celerová polévka

Očistná celerová polévka

  • cibule
  • řapíkatý celer (svazek i s listy)
  • celer (1/2 bulvy)
  • 1 kostka zeleninového bujonu bez soli DIETESSE.3
  • kurkuma
  • sůl, pepř
  • bílý jogurt do 3 % tuku

Postup:

Cibuli pokrájejte na kostičky, vložte do hrnce a zpěňte. Přidejte pokrájený řapíkatý celer a ½ bulvy celeru pokrájené na kostky a orestujte. Zalijte vodou a přidejte 1 kostku zeleninového bujonu bez soli DIETESSE.3 a vařte doměkka. Dochuťte kurkumou, solí a pepřem a pak polévku rozmixujte do konzistence krému. Podávejte se lžící bílého jogurtu do 3 % tuku.

Video s přípravou receptu najdete zde.