Ostatní

Dva recepty na zlatý nápoj z kurkumy

Dva recepty na zlatý nápoj z kurkumy

  • Varianta 1
  • Šťáva z jednoho menšího pomeranče
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky ghí
  • špetka skořice
  • špetka cayenského pepře
  • horká voda
  • Varianta 2
  • Kurkuma
  • černý pepř
  • voda, rostlinné mléko (mandlové, makové či kokosové)
  • kokosový olej, med, skořice

Postup:

Zlaté nápoje jsou tradiční ajurvédské drinky s kurkumou, které jsou výborným pomocníkem nejen proti podzimním depresím, ale také na posílení imunity a trávení. Navíc i výborně chutnají.
Postup:
Nejprve si připravíme pastu
Na zhruba půl hrnku vody přidáme čtvrt hrnku kurkumy a půl lžičky černého pepře. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí (nesmí mít hořkou chuť). Poté necháme vychladnout, dáme do uzavíratelné sklenice a uchováváme v lednici.

Konečná příprava zlatého mléka
Na konečnou přípravu zlatého mléka přivedeme k varu mandlové či kokosové mléko, přidáme lžičku kokosového oleje a čtvrt lžičky kurkumové pasty. Necháme zchladnout cca na 40 °C a dochutíme trochou medu a skořice.

 

VODNÍ KEFÍR TIBI

VODNÍ KEFÍR TIBI

  • Na 1/2 l kefíru budete potřebovat:
  • 3−4 PL Tibi krystalů
  • 1/2 l vody
  • 1/2–1 PL medu / kokosového cukru / přírodního sirupu (ne stévie!)
  • 3 rozinky či jiné sušené nesířené ovoce

Postup:

Úvod
Probiotika jsou důležitá pro naši střevní mikroflóru, a tím i pro imunitu. Na rozdíl od těch kupovaných jsou domácí probiotika životaschopnější a lépe se ve střevě rozmnožují. Pokud máte alergii či intoleranci na mléko, můžete vyzkoušet domácí vodní kefír, který snadno vyrobíte pomocí Tibi krystalů (japonské mořské krystaly), což jsou skutečná živá zrnka, která během procesu rostou a množí se. K životu jim stačí voda a přírodní sladidlo. Výsledkem je sladká perlivá limonáda.

TIBI kefírPostup
Tibi krystaly propláchneme na sítku studenou vodou. Do půllitrové sklenice si připravíme studenou vodu s rozmíchaným přírodním sladidlem. Krystaly vysypeme do vody a přidáme pár rozinek, případně jiného sušeného nesířeného ovoce. Sklenici zlehka uzavřeme, ale uzávěr nedotahujeme, aby mohl z kefíru během kvašení unikat oxid uhličitý, který krystaly produkují. Můžete přidat kolečko oloupaného citronu.
Kefír necháme kvasit jeden až dva dny při pokojové teplotě. Poté jej scedíme přes sítko a nápoj je připravený. Pro lepší chuť doporučujeme před konzumací vychladit. Tibi krystaly propláchneme a celý postup můžeme opakovat. Trvanlivost kefíru skladovaného v lednici je velmi dlouhá.

Tip
Nejchutnější kefír z Tibi krystalků je kefír s druhou fermentací. Nenechávejte Tibi kvasinky pracovat déle než 3 měsíce. Ponechte je odpočinout 2 až 3 týdny ve sladkém nálevu v lednici při teplotě 3−9 °C.

 

Stáhnout recept
Šťáva z černého bezu

Šťáva z černého bezu

  • 300 g zralých kuliček černého bezu,
  • 400 g třtinového cukru
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 50 g nastrouhaného kořene zázvoru
  • 1 l vody
  • 1 ks hvězdička badyánu
  • šťáva z 1 ks citronu

Postup:

Kuličky bezinek propláchneme studenou tekoucí vodou, okapané dáme do hrnce a zalijeme vodou, vaříme na mírném zdroji tepla 30 minut. Rozvařené bobulky i s výluhem propasírujeme přes síto spolu s nastrouhaným zázvorovým kořenem. Přidáme šťávu z jednoho citronu, třtinový cukr, kyselinu citronovou a okořeníme jednou hvězdičkou roztlučeného badyánu. Vše opět přivedeme k varu a vaříme 8-10 minut. Plníme do vyvařených lahviček, dobře zavíčkujeme. Sirup ředíme dle chuti vodou nebo minerálkou.

Stáhnout recept
Carpaccio z červené řepy

Carpaccio z červené řepy

  • 4 velké řepy
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • ocet balzamiko - pomeranč
  • cibule
  • sýr
  • ocet
  • sýr Cottage
  • olivový olej - citronový
  • šťáva z poloviny limetky
  • 1 lžíce medu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu omyjeme, poklademe na plátky nakrájeným česnekem a pokapeme olejem, octem, opepříme a osolíme. Zabalíme do alobalu a pečeme 60 minut při 200 °C na horkovzdušný ohřev. Cibuli orestujeme a zakápneme balzamikem. Řepu po upečení necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky. Posypeme cibulí a pokapeme zálivkou. Nakonec posypeme sýrem Cottage. 

Výživové hodnoty na 1 porci: 117 kcal

  • Bílkoviny: 23 % 
  • Sacharidy: 57 %
  • Tuky: 20 %
Stáhnout recept
Pórkové rolky

Pórkové rolky

  • pórek
  • 2 plátky šunky
  • plátek sýra do 20 % tuku
  • sůl

Postup:

Pórek dobře omyjte a rozkrojte na dva až tři kusy. Ty vařte 30 minut ve slané vodě. Vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu nebo osušte utěrkou. Každou část zabalte do plátku šunky. Na pórek položte plátek sýra, případně i lžičku olivového oleje a v troubě gratinujte.

Výživové hodnoty na 1 porci: 188 kcal

  • Bílkoviny: 44 %
  • Sacharidy: 46 %
  • Tuky: 10 %
Stáhnout recept
Rychlé zeleninové jáhly

Rychlé zeleninové jáhly

  • 200 g jáhel
  • 750 ml vody
  • 500 g mražené zeleninové směsi
  • větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sójová omáčka
  • sekaná petrželka

Postup:

Jáhly uvařte dle základního receptu. Na oleji osmahněte nakrájenou cibulku, přidejte zeleninovou směs a chvíli povařte. Přidejte vychladlé jáhly, dobře promíchejte, ochuťte česnekem, sójovou omáčkou a sekanou petrželkou.

Výživové hodnoty na 1 porci: 267 kcal

  • Bílkoviny: 22 %
  • Sacharidy: 73 %
  • Tuky: 5 %
Stáhnout recept
Šmakoun na neděli

Šmakoun na neděli

  • Šmakoun
  • cibulka
  • pórek
  • žampióny
  • olej
  • sójová omáčka
  • kmín
  • bazalka
  • sůl

Postup:

Cibulku, jemně nakrájený pórek a nakrájené žampiony osmahněte na malém množství tuku a poduste v malém množství vody. Ochuťte kmínem, sójovou omáčkou, bazalkou a solí. Na tento základ přidejte na nudličky nakrájeného Šmakouna a krátce poduste. Směs můžete zahustit troškou škrobu. Možno podávat s rýží nebo bramborami.

Tip: Směs se Šmakounem můžeme také nechat vychladnout a pak smíchat s jemně nakrájenou zeleninou, např. hráškem, kukuřicí, mrkví, čínským zelím, a dochutit olivovým olejem či dresinkem. Získáte tím osvěžující salát.

Výživové hodnoty na 1 porci: 280 kcal

  • Bílkoviny: 29 %
  • Sacharidy: 18,5 %
  • Tuky: 10 %
Stáhnout recept