Zprávy ze zakázané zóny aneb Co s banánem?

Sezónní recepty
Trendy ve výživě
Zprávy ze zakázané zóny aneb Co s banánem?

připravila: Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci

S největší pravděpodobností se i k vám dostala informace, že banány a další ovoce s vyšším podílem cukru je potřeba konzumovat vzhledem k vašemu úsilí zhubnout s vysokou opatrností, a tak jste se možná stejně jako já zalekli a třeba jste se jich i na čas úplně zřekli. Přesto se v ukázkových jídelníčcích časopisu PESO PERFECTO pravidelně vyskytují, a vy se tak těžko ubráníte dalším pokušením.  Jaká je tedy pravda o banánech? Jsou opravdu během hubnutí nevhodné?

Skutečnost je taková, že hubnutí převážně bojkotuje cukr a potraviny, které ho obsahují. Následky ovšem závisí na rychlosti inzulínové odezvy, tedy na tzv. glykemickém indexu. Banány s glykemickým indexem 62 patří do skupiny s nižším GI. Jsou na tom v tomto směru lépe než například plátek celozrnného chleba s GI 75. Proto takové banánové smoothie s borůvkami nemusí být v porovnání s obloženým chlebem žádnou katastrofou a bude vyhovovat zvláště lidem s vyšší tolerancí k sacharidům. Doporučuji však zvýšit obsah bílkovin např. v podobě hrsti konopných semínek nebo odměrky konopného proteinu.

Banány jsou bohatým zdrojem rezistentního škrobu, který příznivě podporuje hubnutí. Více ho najdete v takových plodech, jež mají zčásti slupku ještě nazelenalou. Několik vědeckých studií potvrdilo pozitivní vliv banánů na redukci hmotnosti u diabetiků. Toto oblíbené ovoce nejen pomáhá udržovat štíhlou linii, ale také podporuje vaše zdraví. Po 11 let byla sledována skupina 90 000 žen ve věku 50-79 let, aby se zjistilo, jak jejich strava vyvolávala riziko mozkové mrtvice. Ty ženy, které měly porci draslíku z každodenní konzumace jednoho banánu navíc, měly o 25 % nižší riziko mrtvice. 1/ 

Banány patří také mezi nejmocnější ovoce v prevenci rakoviny ledvin. 61 000 žen bylo dotazováno na jejich stravovací návyky a bylo sledováno riziko onemocnění rakovinou ledvin po více než 13 let. Mnoho přírodních potravin bylo užitečných, ale banány byly ze všech nejlepší! 2/

Kromě výše uvedeného působí velmi hojivě na trávicí ústrojí, což zaznamenali i lidé trpící vředovou chorobou žaludku nebo také celiaci. Ve skutečnosti byly banány první potravou, která se dávala lidem, když se v 50. letech minulého století začala rozmáhat zánětlivá onemocnění střev a tato prvotní bezlepková dieta byla známa jako banánová dieta. Mysleme na to v okamžiku, kdy trpíme průjmovým onemocněním a snažíme se ho řešit klasicky zažitou metodou černý čaj a suchý rohlík, i když ve skutečnosti kofein v čaji a lepek v rohlíku střevní stěny na rozdíl od banánu mohou střeva spíše podráždit.

A protože jsou banány proslavené také obsahem látek podporujících dobrou náladu jako je tryptofan, antioxidanty a hořčík, byla by škoda se jich nadobro vzdát a nevyužít jejich pozitivní potenciál. Jezme je tedy jako chutnou svačinu zvláště tehdy, pokud se cítíme vyčerpaní, trápí nás hlad z konzumace nízkoenergetické stravy anebo chceme dietu podpořit aerobním cvičením. Dobře nám poslouží i jako zdravý dezert pro okamžiky nejen sváteční. Vyzkoušejte například skvělou banánovou zmrzlinu anebo pečený dezert se skořicí.

1/Arjun Seth, Yasmin Mossavar-Rahmani, Victor Kamensky, Brian Silver, Kamakshi Lakshminarayan, Ross Prenice, Linda van Horn, Sylvia Wassertheil-Smoller, ,,Potassium intake and risk of stroke in women with hypertension and nonhypertension in the Women´s Health Initiative“, Stroke 2014 Sep.4

2/Rashidkhani B, Lindblad P, Wolk A, ,,Fruits, vegetables and risk of renal cell carcinoma: a prospective study of Swedish women“, Int. J Cancer, 2005, Jan 20

BANÁNOVÁ ZMRZLINA

Ingredience na 2 porce:

2 větší oloupané, nakrájené a zamražené banány, ¾ šálku oblíbeného mléka (kokosového, mandlového, sójového), 1 čajová lžička vanilky (mletého prášku nebo přírodní esence), případně ¼ šálku vlašských ořechů, skořice a muškátový oříšek

Postup: Lehce rozmrzlé banány, vanilku, ½ šálku mléka a případně ořechy vložíme do mixéru a za vysokých otáček mixujeme. Pokud je směs ještě příliš hustá, použijeme další mléko do požadované hustoty. Po servírování do misek posypeme skořicí nebo mletým muškátovým oříškem. Pro další chuťové variace můžeme přidat mražené bobulové ovoce, lžičku kakaového prášku nebo polévkovou lžíci arašídového másla

PEČENÝ BANÁNOVÝ DEZERT

Ingredience na 2 porce:

2 oloupané banány nakrájené na šikmé asi ½ cm plátky, kokosový olej a skořice

Postup: Pokrájené banány vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Na plátky střídmě poklademe tenké vločky kokosového oleje oškrabaného nožem, hojně posypeme skořicí, případně také kořeníme špetičkou soli či perníkovým kořením. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme 20-30 minut. Podáváme na talířcích.

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.