Podzimní pomocníci

Sezónní recepty
Podzimní pomocníci

Protože je podzim studeným obdobím, potřebujeme tělo zahřát zevnitř. Dny se zkracují, sluníčka ubývá, přichází únava. To nás vede sahat po sladkých a tučných potravinách, které však naopak únavu ještě umocní.

Co tedy volit do jídelníčku?

V první řadě volme podzimní (sezonní) potraviny, které mají dostatek energie a tělo zbytečně nezatíží. To tvrdí i čínská medicína. Jídla sezonní a lokálně pěstovaná, jsou pro člověka, žijícího ve stejném podnebním pásu, lépe stravitelná.

Vhodné podzimní potraviny zároveň podpoří přirozenou detoxikaci organismu, vyvažují naše hormony, čímž posílíme imunitní systém, dodáme si chybějící energii a snáze zvládneme únavu.

Vzorem nám mohou být i naši předkové, kteří žili v souladu s přírodou. Konzumovali to, co sklidili a v zimě pak sahali po sušených nebo kvašených potravinách.

 

Pojďme se tedy podívat na výběr podzimních potravin, které nám udělají dobře na těle i na duši:


všeobecně se doporučují teplá jídla (studené jídlo zpomaluje trávení), kořeněné pokrmy (skořice, kurkuma, kardamom, hřebíček, zázvor, rozmarýn), dušené ovoce (jablka, hrušky, granátová jablka, citrusy) a zelenina (kořenová a zelená), obilná jídla (celá zrna hnědé rýže, quinoa), luštěniny nebo med. Ale také ořechy a semínka.

Vždy doplňované vhodnou bílkovinou jako jsou ryby nebo vejce.

Jídla je potřeba vařit nebo dusit delší dobu při nižší teplotě, aby se zachovaly cenné látky.

 

Podzimní trápení:

Změny počasí a výkyvy teplot, vítr, déšť, nedostatek sluníčka, to vše ovlivňuje naši imunitu. Rýma, nachlazení, bolesti v krku, bolesti hlavy a pokles nálady jsou následky podzimních excesů a oslabení imunitního systému.

Například virózy jsou následkem oslabení imunity. Žaludeční a dvanácterníkový vřed jsou náchylnější k aktivaci na podzim. I srdce se hůře vyrovnává se změnami počasí. Bolesti v kloubech také více pociťujeme při klesání teplot. S chladným počasím máme tendenci „obalovat se tukem“, proto hrozí nárůst hmotnosti a obezita. Záněty průdušek a astma, o tom ví své alergičtí astmatici. Sychravé počasí a kratší dny hůře snáší i psychika, pročež trpíme více depresemi.

 

10 doporučení na podzim:

1)     Cereálie a obiloviny jsou velkým zdrojem vlákniny, vitamínů B, antioxidantu vitamínu E a minerálních látek jako hořčík a železo. Jsou důležité pro dobrou činnost střev a pomáhají proti stresu a únavě. Snídejte proto kaše. Například ovesnou nebo quinoovou kaši oslazenou čekankovým sirupem či medem.

2)     Jablka a hrušky jsou plné vody a vlákniny. Podporují trávicí systém, chrání žaludek před záněty a dodávají vláhu pokožce.

3)     Ořechy a semínka zlepšují náladu a pomáhají proti únavě díky obsahu B vitamínů, hořčíku, železa a nenasycených mastných kyselin. Sezamová semínka pak například dokáží zvlhčovat a tonizovat orgány.

4)     Koření a štiplavá a ostrá jídla uvítáme, když plíce trpí zahleněním nebo když nás trápí zánět nosních dutin, nadýmání nebo otoky kloubů. Nabízí se zde potraviny jako křen, cibule a česnek. Pro ty, kteří jsou náchylnější na vysušování plic, jsou vhodnější jemnější bylinky: skořice, kardamom, fenykl, oregano, zázvor, hřebíček, rozmarýn, tymián, muškátový oříšek, bazalka, koriandr a jiné.

5)     Kvašené potraviny na podzim lahodí zažívání. Zařaďme tedy do jídelníčku také kysané zelí nebo kimchi a zakysané mléčné produkty.

6)     Dýně a mrkev jsou výbornou podzimní zeleninou. Podporují trávení, odvodňují a působí jako přírodní antioxidant. Díky obsahu vitamínů B, C, E, karotenoidů a minerálních látek posilují imunitní systém a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Nezapomeňte vždy konzumovat s panenským olivovým olejem.

7)     Další podzimní potravinou užitečnou pro činnost střev, ledvin, jater, srdce i krevního oběhu jsou švestky. Působí jako antioxidant, podporují tedy detoxikaci organismu i hubnutí. Vláknina, vitamíny B, E, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek a měď prospívají funkci střev, imunitě s psychice.

8)     Dodržování pitného režimu je samozřejmý základ. K podzimu patří teplé nápoje jako bylinné čaje a čerstvé freshe o pokojové teplotě. Před spaním není od věci vypít šálek teplého mléka se špetkou kardamomu, muškátového oříšku a zázvoru.

9)     Omezení patří kofeinovým nápojům, které můžeme nahradit obilnou nebo zelenou kávou.

10)  Dostatek spánku zajistí regeneraci organismu. Lehké cvičení typu jóga nebo procházky v přírodě hýřící barvami podpoří psychickou rovnováhu a uvolní smysly.

 

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.