Obezita jako rizikový faktor při nákaze koronavirem

Detoxikace a hubnutí
Trendy ve výživě
Obezita jako rizikový faktor při nákaze koronavirem

Připravila hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE
Věra Burešová


To, že nadváha a obezita jsou příčiny celé řady onemocnění, jako například vysoký krevní tlak, cukrovka II. typu, zvýšené riziko rakoviny, neplodnost, onemocnění kloubů a spousta dalších, to už řada z nás ví. Že jsou s tím spojené problémy se zažíváním, si většina z nás zažila na vlastní kůži. Věděli jste ale, že obezita je jeden z faktorů, který významně zhoršuje průběh onemocnění covid-19 a snižuje schopnost těla bojovat s viry? 

Obezita jako rizikový faktor

Obezita jednoznačně patří mezi rizikové faktory při virovém onemocnění, na což v poslední době v souvislosti s koronavirem stále častěji upozorňují lékaři na světové úrovni. A nejen to. Obezita je ve velkém míře i příčinou těžšího průběhu onemocnění covid-19 a má se za to, že snižuje účinnost očkování proti virům.

Změnou jídelníčku ke zdraví
doktorkaŘešením je změna jídelníčku. Ze správně složené stravy a správných stravovacích návyků můžeme získat "zdraví na talíři". Jako nejzdravější jednoznačně vychází strava středomořská. Obsahuje kvalitní bílkoviny, tuky, ovoce, zeleninu a zdravé sacharidy ve formě celozrnných příloh.

Viry tu byly vždycky a nejspíš s námi zůstanou navěky, budou se různě měnit, mutovat a budou mít různou sílu. My se před nimi musíme chránit. A tím nejzákladnější by mělo být zdravé stravování a s tím ruku v ruce správná hmotnost.

Na své fyzické a psychické zdraví bychom ale měli myslet celoročně. Nejen v podzimní období virových nákaz a chřipek.

Výhody středomořské stravy
Tím jednoznačně nejzdravějším způsobem je středomořská strava. Není to jen o stravování. Je to ucelený životní styl, který i přes některé lokální odlišnosti spojuje národy Středomoří. Jeho základem je běžné využití lokálních potravin, místních receptů, ale i způsob přípravy jídla, které si nejlépe vychutnáme v dobré a přátelské společnosti. Středomořské národy si totiž z jídla umí udělat svátek.
Tak pojďme být na chvíli jako Italové, Španělé či Francouzi a zkusme středomořskou stravu složenou převážně z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitního olivového oleje, ryb, luštěnin, a když k tomu přidáme podzimní procházku mezi spadaným listím, budeme se cítit hned lépe.

Proč je dobré začít se změnou jídelníčku na podzim
zeleninaIdeálním obdobím, kdy ideální začít redukovat hmotnost je podzim. Nejenže pominulo letní přejídání a holdování alkoholu u grilování a různých letních oslav, ale podzim nabízí i spoustu zajímavých surovin k přípravě středomořských receptů. Když se půjdete projít na kterýkoliv farmářských trh, zjistíte, jak to tam úžasně hýří různými barvami – od oranžové, přes žlutou, zelenou až po sytě červenou a fialovou – dýně, hrušky, jablka, cukety, lilky, švestky, rajčata, paprika, zelí, červená řepa – všechno lokální a čerstvé – z toho všeho se dají připravit úžasné a rychlé pokrmy.
U nás v Naturhouse Vám nejen poradíme, jak na hubnutí, ale získáte u nás i spoustu receptů na jednoduchou přípravu skvělých jídel. Není na co čekat, co myslíte? Podpořte své zdraví pomocí NATURHOUSE.

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.