Meloun a léto

Sezónní recepty
Meloun a léto

Článek připravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE Jindřichův Hradec

Přesto, že se zdroje liší v původu tohoto ovoce a jedni jej přisuzují Asii a jiní zase Africe, je jisté, že meloun hrál velmi důležitou roli u národů pocházejících z oblastí s omezenými vodními zdroji a tento osvěžující plod jim kromě životně důležité hydratace dodával i mnoho důležitých živin a udržoval je vitálními.

Meloun obsahuje jeden z nejdůležitějších antioxidantů, kterým je vitamín C (stimulující imunitní systém), vitamin A (udržující zdravé oči) a vitamin B6 (podporující mozkovou činnost). Je velmi koncentrovanou formou karotenoidu lykopenu. Lykopen známe z hojného obsahu v rajčatech, ale v melounu ho rovněž najdeme velké množství. Ve skutečnosti dosahuje nejvyšší koncentrace lykopenu mezi jakýmkoli ovocem nebo zeleninou!

Melouny jsou bohaté na elektrolyty (sodík a draslík), takže toto báječné ovoce vyživuje tělo nejenom náhradou elektrolytů, jež se ztratí pocením, ale také buňky hydratuje a mezi buňkami udržuje vodní rovnováhu. Tento růst buněčných funkcí nakonec podporuje metabolismus a energetizuje tělo.

Meloun má vysoký podíl vody a nižší množství kalorií než mnoho jiných ovocných druhů (celý šálek melounu obsahuje 48 kalorií), takže dodává více živin než kalorií, což je mimořádný přínos. 

Mezi dvě skvělé osvěžující svačinky z vodního melounu patří melounová smoothies a melounové nanuky. Na melounové smoothie vezměte 2 šálky nakrájeného melounu bez semínek a dejte do mixéru. Přidejte šálek mražených jahod a asi půl šálku jogurtu nebo kefíru nebo domácího mandlového mléka a trochu medu nebo stéviového sladidla PECVA na dochucení. Pro výživnější variantu přidejte mražený banán nebo půlku avokáda. Rozmixujte. Na melounová lízátka nakrájejte meloun na kousky, z nichž odstraníte pecky, do nich zapíchnete špejli a zmrazíte je. Skvělé!

GAZPACHO Z  VODNÍHO MELOUNU 

Suroviny na 4 porce: 4 šálky vodního melounu zbaveného semínek, 1 malá oloupaná a pokrájená červená cibule, 2 pokrájené okurky, 2 malé pokrájené chilli papričky bez pecek, 3 pokrájená rajčata, 3–4 polévkové lžíce jablečného domácího octa nebo balzamika, 1–2 polévkové lžíce olivového oleje, špetka kajenského pepře, 2 lžičky kvalitní soli, 1/4 šálku pokrájeného koriandru nebo listové petrželky, šťáva z jedné limetky, 2 jarní cibulky

Postup: Do mixéru dejte 3 šálky melounu, cibuli, okurky, 1 chilli papričku a rajčata a mixujte až do dosažení jemné směsi. Přidejte 3 lžíce octa, olivový olej, kajenský pepř a sůl a několikrát rozmixujte. Ochutnejte. Pokud je směs příliš sladká, přidejte ještě jednu lžíci octa. V letním období dejte směs do ledničky a asi jednu hodinu chlaďte. Na ozdobu použijte zbytek vodního melounu, chilli papričku, koriandr nebo petrželku, jarní cibulku a přidejte limetkovou šťávu. Okořeňte několika špetkami mořské soli. Vychlazenou směs nalijte do misek a ozdobte.

MELOUNOVÝ SORBET S BANÁNEM

Suroviny na 4 porce: 2 větší zralé banány oloupané a nakrájené na tenké kousky, šálek nakrájeného melounu, ½ šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, ¼ šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup: Na dno mělké nádoby položte kousky banánu a melounu, zalijte pomerančovou šťávou a citronovou šťávou a dejte do mrazničky na nejméně 4 hodiny. Ovoce rozmrazujte při pokojové teplotě 10 minut, rozdrťte na malé kousky a rozmixujte v mixéru dohladka. Podávejte hned v malých šálcích nebo dejte zpět do mrazničky nejdéle na hodinu. Budete-li mrazit déle než hodinu, před podáváním směs znovu rozmixujte.

MELOUNOVÉ JEDNOHUBKY 

Meloun s fetou, mozzarellou, tofu nebo šmakounem
Suroviny: asi 500 g dužiny vodního melounu, 150–200 g fety, nebo mozzarelly, nebo tofu, nebo šmakouna, 1 lžíce balzamikového octa, případně lžička tekutého medu

Meloun a sýr nebo jeho náhražku nakrájejte na malé kousky. Ocet s medem promíchejte, aby se spojily. Meloun se sýrem spojte párátkem a mírně zakápněte zálivkou.

Meloun se sušenou šunkou

Suroviny: 1 malý žlutý meloun, asi 200 g plátků sušené šunky

Postup: Z melounu vydlabejte pecky, nakrájejte ho na silnější půlměsíčky a zbavte je kůry. Poté každý plátek obalte v sušené šunce.


Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.