Jarní únava? Díky správnému jídelníčku už ne

Detoxikace a hubnutí
Sezónní recepty
Jarní únava? Díky správnému jídelníčku už ne

Když podvyživujeme tělo


Pokud je naše tělo ochuzováno v té nejzákladnější rovině, to znamená, není mu dodáván vyvážený poměr všech důležitých látek ve správných poměrech, jako jsou sacharidy, tuky a bílkoviny, dále vitaminy a minerální látky, je jasné, že začne protestovat, protože nemá kvalitní zdroj energie. „Často se setkáváme s klienty, kteří jsou podvyživení – i když třeba mají nadváhu. Tím, že jejich organismus energeticky strádá, jsou všechny metabolické a další funkce v těle přepnuty do nouzového režimu,“ upozorňuje Mgr. Alena Balíková Přídová, výživová poradkyně NATURHOUSE a dodává: „Proto všem klientům důrazně vysvětlujeme, jak důležité je jíst pravidelně každé dvě a půl až tři hodiny bohatou pestrou stravu s vysokým podílem zeleniny a ovoce, nezapomínat na důležitá jídla dne, jako jsou snídaně a svačiny, vynechat energetické bomby, jako je alkohol a sladké, a nezapomínat na pitný režim. Pokud klienti dodržují náš výživový plán, únava se jich přestane týkat.“


Když játra zahlásí stav přetížení


Játra se podílejí na neuvěřitelných 500 funkcích v těle. Důležitou úlohu hrají také při filtrování škodlivin. Kdyby tento proces v těle chyběl, postupně by se otrávily všechny buňky a náš organismus by se neubránil selhání. Je tedy nesmírně důležité pečovat o jejich kondici. Naštěstí je tělo natolik chytré, že už mírný pokles výkonnosti patřičně hlásí. A to nejen únavou a malátností, ale například zadržováním vody, návaly i noční nespavostí, která se často objevuje mezi půlnocí a třetí hodinou ráno, kdy se práce jater dostává do největších otáček.


A ať už tyto příznaky již pociťujete, či jim chcete preventivně zamezit, zařaďte do jídelníčku artyčok. Ten totiž obsahuje cynarin, který zvyšuje tvorbu moči a močoviny a napomáhá vyplavování odpadních látek. Artyčoky jsou výborné v salátech jen s lehkou citronovou zálivkou nebo pečené v troubě a zakápnuté panenským olivovým olejem. A pokud jejich chuti zrovna neholdujete, vsaďte na preparáty, které jej obsahují – ampule LEVANAT či koncentrát CINARKI, které lze zakoupit ve všech poradnách NATURHOUSE.


Játra probudí k životu i pampeliška. Využijte toho, že jsou jí plné pláně a natrhejte si její listy. Obsahují velké množství vitaminu C, ale také karotenoidy, mangan a draslík, které mají pozitivní účinek kromě jater i na ledviny a na posílení imunity. Můžete si z nich připravit odvar a ten popíjet. My ale raději doporučujeme pampeliškový salát. Budete překvapeni, jak skvěle a netradičně chutná například s pokrájeným jablkem, fenyklem a citronovou zálivkou.


A pokud někde narazíte na řeřichu, rozhodně ji vložte do nákupního košíku. I ona totiž má játrům co nabídnout. Obsažené éterické oleje podporují výměnu látkovou a tvorbu trávicích šťáv. Látky z čerstvě nastříhané řeřichy příznivě ovlivňují činnost žlučníku, vyměšování žaludečních šťáv a působí močopudně.


Nastartujte jarní očistu s našimi detoxikačními recepty:


Fenyklová polévka


Suroviny: 1 fenykl, 350 g hrášku, 1 cibule, česnek, olej, libeček a petrželka


Postup: Na cibulce a česneku orestujte mražený hrášek a pokrájený fenykl, podlijte vodou a pak rozmixujte. Dochuťte libečkem a petrželkou.


Pomazánka z červené řepy


Suroviny: 1 lučina linie, 1/2 uvařené červené řepy, 1 kostička křenu, sůl, pepř


Postup: Červenou řepu a křen nastrouhejte najemno a smíchejte s lučinou linea. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.


Detox drink


Suroviny: 1 sáček čaje INFUNAT RELAX, řasy wakame, na dochucení citron/pomeranč/skořice/stéviové sladidlo PECVA


Postup: Menší hrst řas wakame opláchněte a přidejte do uvařeného čaje INFUNAT RELAX. Dle chuti přidejte plátek citronu, pomeranče, skořici či doslaďte stéviovým sladidlem PECVA.


Salát z červeného zelí


Suroviny: 1 menší hlávka červeného zelí, 1 menší hlávka bílého zelí, 2 mrkve, 1 plechovka kukuřice, 1 svazek petržele, 100 g bílého jogurtu, 1 lžíce jablečného octa, 1–2 lžičky stéviového sladidla PECVA,  1/2 lžičky soli, 1 lžíce dijonské hořčice, podle chuti pepř


Postup: Zelí nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nastrouhejte. Stejně umyjte i svazek petržele a nasekejte najemno. Kukuřici sceďte z nálevu a smíchejte s ostatní zeleninou a petrželkou. V misce smíchejte jogurt, sůl, sladidlo PECVA, hořčici, ocet a koření. Touto zálivkou přelijte salát. Můžete servírovat okamžitě, ale nejlépe chutná, když se nechá 2–3 hodiny odstát v lednici.

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.