Imunita v kondici

Sezónní recepty
Detoxikace a hubnutí
Imunita v kondici

Připravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci


Silná imunita je pro správnou obranyschopnost těla velmi důležitá. Proto byste ji měli posilovat obzvláště v zimních měsících, kdy je riziko nachlazení a viróz nejvyšší. Přečtěte si pár našich jednoduchých rad, jak na to.



  1. Dejte si snídani a začněte den bez kofeinu. Lidé, kteří vynechávají snídani, jsou mnohem snáze oběťmi zimních nemocí včetně běžného nachlazení. Místo ranní kávy si dopřejte šálek bylinkového čaje nebo teplou vodu s citronem, která povzbudí metabolismus.

  2. Myslete na zinek. Tento klíčový minerální prvek zlepšuje hojení ran, funkce štítné žlázy, střevní funkce, krevní srážlivost, zrak, čich. Pracuje rovněž jako mocný antioxidant. Krevety, mušle, ústřice, hovězí, cizrna, lněné a dýňové semínko, fazole, špenát, vařená listová zelenina, tahini pasta, miso, kakao, kešu ořechy jsou bohatým zdrojem zinku. Tip: Během zimních měsíců užívejte alespoň jedno balení minerálního doplňku MIVINAT SILICA s obsahem hořčíku, křemíku, vápníku a zinku s výtažkem z přesličky z produkce NATURHOUSE. Pamatujte na to, že během prvních 24 hodin po objevení prvních symptomů může konzumace zinku zvrátit vývoj nachlazení a v případě jeho projevu zkrátit jeho výskyt na tři dny.

  3. Vsaďte na česnek, kurkumu i echinaceu. Vysoký obsah síry v česneku dodá výrazné chutě a aroma každému jídlu. Česnek je také bohatý na selen, jeden z klíčových minerálů k podpoře imunity. Kurkumu užívejte co nejčastěji, protože dokáže významně zvýšit množství důležitého proteinu, který pomáhá imunitnímu systému bojovat s plísněmi, viry a bakteriemi. Kurkumu najdete téměř v každém receptu indické kuchyně, stejně tak ji však můžete přidávat do nápojů. Váš pokrm či nápoj tak získá na originální chuti a navíc tím napomůžete kondici vaší imunity. Další rostlinkou, která pomáhá činnosti imunity, je echinacea. Dostupná je v různých formách a prý dokáže zkrátit dobu nachlazení o více než polovinu.

  4. Nezapomínejte na antioxidanty. Potraviny k podpoře imunity: Bobule: borůvky, jahody, maliny, černý rybíz, goji jsou výtečnými zdroji antioxidantů. Obsahují polyfenoly včetně quercetinu a antokyanidů, jež jim propůjčují výjimečné zabarvení. Horká čokoláda: kakao je doslova nabité množstvím antioxidantů. Je zároveň bohaté na hořčík, který podporuje srdce a pomáhá snižovat úzkost. Kakao obsahuje tryptofan, který se mění na serotonin, chemikálii, jež dokáže ovlivňovat náladu. Klidnější stav svědčí buňkám imunitního systému, které svou práci mohou odvádět mnohem efektivněji. Brokolice a košťálová zelenina: kapusta, zelí, špenát, květák a brokolice jsou známé tím, že podporují imunitu.

  5. Dejte si slepičí polévku. Čerstvý kuřecí nebo slepičí vývar posiluje a podpoří zvláště tehdy, pokud se o vás pokouší nachlazení.


ZLATÉ MLÉKO


Ingredience: 300 ml mandlového mléka, 1 lžička kurkumy, 1 cm skořicové kůry, 1 cm čerstvého zázvoru, 3 kuličky pepře, 1 lžička medu


Postup: Mléko lehce zahřejte. Zázvor oloupejte a rozčtvrťte, poté s celou skořicí a medem přidejte do mléka. Zahřívejte, dokud mléko nezíská sytě zlatožlutý odstín. Pak slijte do šálku a posypte trochou čerstvě mletého pepře.


HORKÁ ČOKOLÁDA S MAKOU A KURKUMOU


Ingredience: 1 hrnek alternativního mléka (mandlové, kokosové, sójové, ale také třeba i kozí), 2 polévkové lžíce kakaa APINAT, 1 polévková lžíce prášku z maky, ¼ čajové lžičky mleté skořice, 1 polévková lžíce kurkumy, 1/8 čajové lžičky mletého muškátového oříšku, 1 vrchovatá lžička kokosového oleje, ¼ čajové lžičky kajenského pepře, 1 čajová lžička medu nebo několik kapek stéviového sladidla PECVA


Postup: V menším kastrolu zahřejte kokosový olej na velmi mírném plameni, ve kterém orestujte všechno koření kromě kakaa. Dávejte pozor na spálení. Přidejte mléko a stejný šálek vody, aby nápoj nebyl příliš těžký. Zahřívejte a míchejte. Zatím si v mističce rozmíchejte kakao s trochou zahřívané směsi, až se vytvoří homogenní pasta. Tu pak vlijte do horkého kořeněného mléka, rozmíchejte. Přidejte med nebo stévii, případně špetku soli. Rozmíchejte a podávejte.


 

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.