Hubnutí pro hrušky a jablka – nejsme všichni stejní

Detoxikace a hubnutí
Hubnutí pro hrušky a jablka – nejsme všichni stejní

připravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci


Tak jako jsme se narodili s různými temperamenty, naše těla a jejich velikost ovlivňují i další vrozené parametry, které bychom měli pochopit, abychom s nimi mohli – pro naše zdraví, prosperitu a vitalitu, správně pracovat. Některé z nich stěží rozeznáte mezi přirozeně štíhlými lidmi, ale jakmile se projeví tendence k přibírání, najednou se lidé začnou přirozeně lišit a ukládají tuk v jiných partiích. Ano, řeč je o dobře známé typologii hrušky, tedy přibírání zvláště ovlivňující spodní část bříška a spodní partie, jako je zadeček a boky, a naopak o typu tzv. jablka, které přibírá především na bříšku a s jakoukoli hmotností je často schopno uchovat si štíhlou spodní část těla, tedy útlé boky a nohy.


Vznik těchto dvou typů ovlivňují různé chemické a hormonální reakce na stejné podněty, a proto i na první pohled rozeznáte, že jejich těla odlišně reagují. Zatímco typu jablko život znepříjemňují různé zažívací potíže chronického charakteru, hrozí mu zvýšená hladina cukru a diabetes, typ hruška bude ve svém životě čelit spíše nevzhledné celulitidě, oteklým nohám, křečovým žilám a hemoroidům.


Nabízí se zcela zásadní otázka. Pokud se tolik lišíme v různých reakcích na stejné jídlo, neměli bychom také mít poněkud odlišné stravovací návyky? Máme jíst a hubnout stejně jako ostatní anebo nám prospěje, pokud přihlédneme ke specifickým potřebám a reakcím našeho metabolismu? Odpověď jistě už tušíte.


Zdraví a potažmo i hubnutí nám půjde mnohem lépe, pokud budeme naslouchat individualitě našeho organismu. Pro naše účely se nyní budeme inspirovat metabolickou typologií dr. Marca Liponise, který pro typ tzv. jablka používá trefné pojmenování základního stylu vhodného pro jeho hubnutí a stravování. Lidem přibírajícím na břichu bude vyhovovat výživový styl tzv. Lovce. Naopak tělesný typ hruška odpovídá výživovému stylu tzv. Farmáře. Tyto dva výstižné názvy samy o sobě napovídají mnohé o rozdílech ve stravovacích potřebách každého z nich. 1/


Lovci se po miliony let lidského vývoje živili tím, co nasbírali v přírodě, či ulovili. Jedli maso, ryby, vejce divokých ptáků, bobule, kořínky, listy a podobně. Metabolismus jablka tuto dávnou loveckou paměť do současné doby odráží, a pokud na ni zapomene a začne to přehánět s výrobky farmářů, jako je mouka, pečivo, rýže, těstoviny, zvláště potom cukr a rafinované sacharidy, jeho postava to nelibě odnese. Proto hubnutí Lovců se musí vrátit k této moudrosti a bude zvláště prospívat na stravě plné zeleniny, ovoce, libovějšího masa, ryb, vajec, menšího množství cereálií a luštěnin, celozrnných obilovin. Pro vás, Lovci, je základní stravovací plán NATURHOUSE, který obdržíte od své výživové poradkyně na úvodní konzultaci šitý na míru vašim potřebám. Držte se ho pevně. Slouží vám nejen jako vodítko k vašim akutním hubnoucím potřebám, ale i v dlouhodobém horizontu jako plán k udržení hmotnosti. Postupně si k němu zařadíte menší množství nerafinovaných sacharidů, jako například luštěniny, celozrnné obiloviny, zdravé zdroje tuků jako ořechy a avokádo. Pamatujte, že zásadním hráčem v boji o vaši štíhlou linii není tuk, je jím cukr.


Farmáři, z vlastní zkušenosti vím, jak je frustrující držet krok s moderními dietními trendy a snažit se neustále zhubnout s vysokoproteinovými či ketogenními dietami, které jdou v konečném důsledku proti vašim přirozeným potřebám. Nenechte se však mýlit. I pro vás je základní stravovací plán, který obdržíte na úvodní konzultaci s NATURHOUSE, vhodný.


Vy také nejprve potřebujete snížit přísun sacharidů, stabilizovat hladinu cukru v krvi a pravidelné návyky. Na rozdíl od jablka však bude potřeba naslouchat signálům vašeho těla a postupně reagovat na vyšší potřebu konzumace komplexních sacharidů. Časem zjistíte, že nepotřebujete tolik živočišných bílkovin jako Lovec a budete například preferovat dvě nebo i tři vegetariánská jídla týdně. V případě potřeby si k nim přidejte menší množství drůbežího masa. Ryby a vejce jako zdroje prospěšných bílkovin jsou pro vás velmi vhodné.


Pro úspěšné hubnutí to však nepřehánějme s konzumací obilovin. Veganské prvky si můžete v podobě smoothie nebo zeleninových šťáv či pečeného ovoce zařadit k občasné snídani či svačinám. Dvakrát do týdne vám může vyhovovat jednoduchá ovesná kaše s bobulovým ovocem bez cukru. Sacharidy totiž zpracováváte mnohem efektivněji, což si můžete ověřit například nízkou hladinou triglyceridů z vašich krevních testů. Ani pro vás však není vhodný běžný cukr a rafinované sacharidy. Zvláště se pak vyhýbejte uzeninám, tučným sýrům, smetanovým produktům a běžným zmrzlinám. Máte totiž citlivý lymfatický systém. Není žádoucí jeho přetížení toxiny a tukem.


Lovce nechte klidně cvičit v tělocvičně a sami pěstujte raději ne příliš zátěžové venkovní sportovní aktivity a také plavání. Ke správnému metabolismu potřebujete menší porce jídla, ale častěji. Takové potřeby můžete mít, pokud své dietě ulevíte od přebytečného tuku. A to je pro vás žádoucí. Zvláště pro vás jsou vhodné sušenky FIBROKI s vlákninou, kdy si dvěma třemi sušenkami či schroupanými tousty udržujete sytý žaludek a psychickou pohodu. Lovcům tyto produkty zase pomohou krotit závislost na cukru a sladkém. Postupně zálibu v tucích kroťte menším množstvím ořechů a avokáda, hořké čokolády, semínky či kokosem. U vás je to totiž tuk, tedy lépe řečeno nevhodný zdroj tuku, před kterým je potřeba se mít na pozoru.


Vážení Lovci, vážení Farmáři, tedy vlastně jablka a hrušky. Abychom společně správnou nohou vykročili vstříc našim cílům v redukci hmotnosti a udržení zdraví, nakonec si ukážeme odlišnost přístupu ve dvou specifických receptech.


Snídaně pro jablka:
KUŘECÍ „PÁREČKY"
450 g mletých kuřecích prsou, 40 g velmi jemně nasekané cibule, 1,5 lžičky jemně pokrájeného česneku, 1,5 lžičky sušené šalvěje, 1 lžička jablečného octa, ¾ lžičky soli, ½ lžičky černého pepře


Ve střední míse smíchejte mleté kuřecí maso s ostatními ingrediencemi a dobře promíchejte. Rozdělte na devět stejných porcí. Ty pak zformujte do podoby karbanátků, můžete je dělat mírně protáhlé, aby připomínaly párečky. Následně je vložte do pánve a při střední teplotě je restujte z každé strany 3-5 minut, dokud se nezbarví do zlatova. Můžete použít lžíci olivového oleje nebo ghí na restování.


Snídaně pro hrušky:
ČOKOLÁDOVÁ QUINOA
½ hrnku quinoy, 1 hrnek vody, 1 hrnek kokosového mléka, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mletých lněných semínek, 25 g čokolády 75–80 %, 1 lžička medu, opražené oříšky a plátky kokosu, drobné ovoce


Quinou vařte v čisté vodě 15 minut, kdy se vstřebá přidaná voda. Jakmile je hotová, přidejte kokosové mléko, lněná semínka, kakao, med a nadrobno nasekanou čokoládu. Všechno dobře míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, aby se dostala ke každému semínku. Přidejte oříšky společně s plátky kokosu. Můžete je předem opražit na pánvi.


Chytrý tip:
Pro lehčí snídaňovou variantu pro dvě osoby zkuste quinou nastavit jedním až dvěma jablky nastrouhanými či nakrájenými na drobné kousky, s nimiž ji povaříte. Čokoláda, kakao a kokosové mléko zůstávají. Místo ořechů ozdobte drobným ovocem.


Odkazy:
1/ Dr. Marc Liponis, The Hunter/Farmer Diet Solution, Hay House, London, 2012

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.