Podzimní imunita letos jinak aneb virům navzdory

Detoxikace a hubnutí
Trendy ve výživě
 Podzimní imunita letos jinak aneb virům navzdory

Výživová poradkyně Štěpánka Kutišová,
Jindřichův Hradec


Asi všichni se shodneme, že letošní rok se odvíjí poněkud jinak, než kam sahají naše dosavadní zkušenosti. Scházíme se na podzim, kdy slunce zapadá stále ve stejný čas, ale na rozdíl od let minulých, kdy jsme se pozvolna připravovali na zimní měsíce, které se zdály tak vzdálené, jsou problémy s nimi spojené - totiž virózy a respirační choroby na pořadu dne již od časného září. Co tedy na ně platí a jak se s nimi vyrovnat?

Imunita a strava
citrón Ve své podstatě na všechny patogenní organismy potřebujeme výkonný imunitní systém. Výkon imunitního systému je ovšem zásadně závislý na optimální stravě, jak nám například připomíná přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králově Jan Krejsek. K podpoře imunity tedy potřebujeme stravu vyváženou, s převahou rostlinné složky, s množstvím ovoce, zeleniny, ořechů, semen, luštěnin, ale také živočišných bílkovin a vitamínů.

Optimalizace stravy v závislosti na sezónnosti
Optimální strava však není úplně univerzální, protože se liší podle věku i pohlaví, imunitu ovlivňuje i genetická výbava, individuální imunitní výbava a celkový životní styl. V létě je však mnohem snazší v našem podnebném pásu stravu optimalizovat vzhledem k faktu, že to je právě v tomto období, kdy je na našem domácím trhu mnoho čerstvých, sezónních a lokálních produktů, které se vyhnou dlouhému skladování, transportu i přemíře tepelné úpravy, které zásadně množství živin v potravinách snižují. Letní, zvláště domácí produkty, jsou také sklízené za optimální zralosti, která zaručuje obsah některých silných antioxidantů, jako je například silně protinádorově působící salvestrol.

Úbytek slunečního záření
S úbytkem slunečního záření a přechodem k nadnárodní produkci supermarketů máme tedy dvě možnosti. Buď zásadně navýšíme množství dostupného ovoce a zeleniny na trhu a připravíme je šetrným způsobem a bez přemíry tuku, aby nedošlo k nárůstu hmotnosti, anebo si pozveme na pomoc doplňky stravy, s nimiž opět můžeme stravu optimalizovat. V některých případech je to vlastně i nezbytné, jak vypověděl náš známý imunolog Karel Drbal z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Jde totiž o to, že v okamžiku, kdy začnete pociťovat první příznaky nachlazení, či počátek onemocnění, ať už je to Covid-19, nebo chřipka či rýma, dostaví se například únava, bolí klouby, cítíte se špatně, bolí vás hlava či v krku, pak je dobré nasadit vitamín C. A to krátkodobě i ve velkém množství spolu s velkým množstvím ovoce a tekutin. Jeho potřebnou hladinu si z potravin či citrusů jen stěží doplníte, proto je suplementace důležitá.

Vitamín D a proč vůbec musíme doplňovat
vitamin dV další fázi boje s virózou bude hrát důležitou roli také vitamín D. V letních měsících mají virózy, s nimiž ostatně bojujeme neustále, podstatně lehčí průběh – a to právě i díky dostupnému vitaminu D, který je spolu s vitamínem C a některými minerály či stopovými prvky, například se zinkem, klíčovým modulátorem imunity. S úbytkem slunce a příchodem podzimu je jeho dostatečná konzumace formou doplňku stravy důležitá. Na rozdíl od vitamínu C, který ve vyšších dávkách užíváme nárazově, by konzumace vitaminu D měla být pravidelná, ovšem v dávkách kontrolovaných, které se nyní pohybují od 800 (doporučení Dr. Karla Drbala) - až po 2000 mezinárodních jednotek denně, jak například uvádí profesor Ondřej Topolčan z Fakultní nemocnice v Plzni.

Covid-19 a vitamín D
I podle britských vědců užívání vitamínu D může mít preventivní účinek proti současné koronavirové epidemii. V Plzni sledují hladinu vitaminu D u pacientů a došli k závěru, že z 1500 pacientů má normální hladinu této živiny pouhých 40 %. Pacientům starším 70 let tak podávají nárazově vysokou dávku. Profesor Topolčan se domnívá, že vitamín D pomáhá blokovat cesty, kterými koronavirus proniká do buněk.

Ubývání nashromážděného vitamínu D z léta
Hladina vitaminu D byla také nedostatečná prakticky u každého pacienta s prodělaným onemocněním SARS-Covid-19. Podle nyní často citovaného profesora Jaroslava Flegra lze také v této souvislosti očekávat vyšší agresivitu a smrtnost koronaviru v zimním období, které je ještě před námi, protože bude pacientům docházet zásoba nahromaděného vitaminu D z léta. I když by v optimálním případě bylo nejlepší jeho hladinu sledovat v laboratoři, ani několikaměsíční užívání 1000 mezinárodních jednotek denně jeho množství v krvi nijak překotně nenavýší. V individuálních případech specifických onemocnění jeho užívání konzultujte se svým lékařem.

Jak se zabezpečit
Abychom tedy v letošním a příštím roce unikli virulentním organismům hravě ze spárů, potřebujeme zdravě jíst, doplňovat si zásoby vitamínu C a D, a jak se letos ukazuje – také se soustředit na zvýšená hygienická opatření, k nimž patří častá hygiena rukou a užívání ústenek. Pro vaše specifické potřeby letošního roku jako poslední výrobek, který Naturhouse uvedl na trh v letošním roce, je právě VITAMÍN D3 v kapslích. Dostupný je na prodejnách Naturhouse nebo také v e-shopu, nově také v KÚŘE NA REDUKCI HMOTONOSTI A POSÍLENÍ IMUNITY S VITAMÍNEM D3 a doplňkem INMUNAT. Tato kúra obsahuje imunostimulačně působí látky a také mnoho tipů a chutných receptů, které budování imunity pro letošek povýší na gurmánský zážitek :-).

KÚRU NA REDUKCI HMOTNOSTI A POSÍLENÍ IMUNITY S VITAMÍNEM D3 si můžete pořídit na našem e-shopu nebo standardně na pobočkách Naturhouse. 

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.