Nevyhýbejme se citrusům: mohou pomoci s potížemi spojenými s obezitou

Nevyhýbejme se citrusům:  mohou pomoci s potížemi spojenými s obezitou

Ačkoli již se samozřejmostí citrusy považujeme za součást pestrého jídelníčku, současné výzkumy ukazují, že mohou mít klíčovou roli v prevenci potíží spojených s nadváhou a obezitou. Citrusové ovoce jako pomeranče, grapefruity, citrony a limetky obsahují určitý typ antioxidantu, který působí jako protiváha vážným zdravotním potížím spojeným s obezitou. Přidání citrusových plodů lidem s nadváhou může pomoci snížit rizika rozvoje srdečních chorob, poškození jater a cukrovky.


Typicky česká strava je poměrně tučná a kaloricky vydatná. Organismus přebytek tuku uloží. Tukové buňky však mohou produkovat substance, které poškozují jiné zdravé buňky. Dochází k tzv. oxidativnímu stresu, který za běžných podmínek překonává imunitní systém vlastní antioxidační obranou. Nicméně pokud milovníci těžké stravy pokračují v další konzumaci těžce stravitelných jídel, mohou zahltit imunitní systém a jeho schopnost bránit se nemocem.


Tehdy strava s dodatečným přísunem jídla s vysokým podílem antioxidantů může pomoci. Citrusové ovoce obsahuje antioxidanty flavanony. Tyto látky, jak se zjistilo, hrají důležitou roli v omezení rizika oxidativního stresu a poškození zdravých buněk. Také snímají tlak na přepracovaný imunitní systém. V provedené studii bylo v některých případech pozorováno až 50% snížení výskytu látek signalizujících poškození organismu. Flavanony také chránily játra a zpomalovaly jejich ztučnění.


Přidáte-li citrusové ovoce do své stravy, budete podporovat zdravé procesy v organismu a také budete působit proti efektu již existujících aktivních tukových buněk přesycených tukem. Pomůže vám to omezit poškození jater, snížit množství tuku v krvi a redukovat množství krevní glukózy. I komukoli dalšímu, kdo netrpí nadváhou či obezitou, citrusové plody sníží riziko srdeční choroby a cukrovky tzv. druhého typu.


Citrusy konzumujeme zvláště v době sníženého slunečního záření, protože také obsahují látky, které zvyšují citlivost na sluneční záření. V letním období jsme naštěstí obklopeni spoustou domácího ovoce, které je dodatečnou antioxidativní injekcí pro oslabený organismus. V zimě citrusové plody poslouží jako dostupný zdroj nezbytného vitaminu C stejně tak, jako pomáhaly mořeplavcům. Byl to James Cook, který jako první svou posádku nutil jíst kyselé citrony spolu s kysaným zelím a podařilo se mu na tříleté plavbě zmapovat celý Tichý oceán. I když bychom si mysleli, že kurděje patří do učebnic historie, není tomu tak. Kvůli oblibě průmyslové stravy ve vyspělých zemích hlásí nové případy Austrálie i Velká Británie.


Citronády, osvěžující nápoje z citrusů, měli zřejmě v oblibě již staří Egypťané, alespoň odtud pochází první písemná zmínka o nich. Rozšířeným prostředkem na léčbu zácpy je každodenní pití citronové šťávy v horké vodě (pozor, nečistíme si bezprostředně poté ani před tím zuby). Při nachlazení je oblíbeným podpůrným prostředkem pití citronové šťávy s medem (půlka citronu a lžička medu) nebo se solí nebo se zázvorem. V době zlaté horečky v Kalifornii byli zlatokopové ochotni za jeden citron zaplatit i jeden dolar, a to je dost i v současné době, v té minulé to však bylo hotové jmění. I oni se takto chránili před potížemi spojenými s nedostatkem vitaminu C, který je klíčovým hráčem imunitní obrany.


Kyselina askorbová, neboli vitamin C, stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a enzymu pepsin. Tím se výrazně zlepšuje zužitkování bílkovin, vápníku a železa v organismu. Přitom bílkoviny dodávají energii a odolnost proti stresové zátěži, vápník tvoří kosti a zuby a je nejlepším přírodním uklidňujícím prostředkem na nervy, železo dodává životadárný kyslík do všech tělesných buněk.


Vitamin C už několik minut po požití přináší svěžest do žláz: hypofýza a dřeň nadledvinek mají v těle nejvyšší koncentraci vitaminu C, potřebují tuto látku k tvorbě stresových a pohlavních hormonů. Pouze s pomocí vitaminu C může dojít k tvorbě hormonů štěstí a euforie noradrenalinu a betaendorfinu. Zvířata si vitamin C produkují sama. Lidé to však nedokážou. Vitamin C je také nejsilnější přírodní antihistaminikum, takže potlačuje alergické reakce. Při silném stresu potřebujeme vitaminu C velké množství, a tehdy je citron i další citrusy ideální potravinou. Bioflavonoidy v dužině chrání choulostivý vitamin C před oxidací a až dvacetinásobně zvyšují jeho účinnost. Proto při konzumaci z citronu vykousejte i trochu vnitřní dužiny.


Tak budete spolu s doprovodnými bioflavonoidy aktivně vytvářet nová vaziva, urychlovat růst vlasů a nehtů, zlepšovat vidění a posilovat přibližně 100 000 km cév v lidském těle, od velkých tepen až po tepénky, arterioly. Tím citrusy preventivně působí proti křečovým žilám a hemoroidům, urychlují léčení ran, odstraňují krvácení z dásní a působí konejšivě a hojivě při parodontóze.


KUŘE NA ZÁZVORU S POMERANČI


Suroviny: ¾ šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, 3 lžíce kvalitní sójové omáčky (např. Tamari), 3 lžičky prolisovaného čerstvého zázvoru, 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže po 150 g, 2 lžíce olivového oleje, 20 zelených fazolek, 8 baby karotek, 1 střední sladká paprika


Postup: V mělké keramické nebo skleněné míse smíchejte pomerančový džus, sójovou omáčku a zázvor. Polovinu marinády odlijte do nádoby, uzavřete a odložte do lednice. Ve zbylé marinádě obalte kuřecí prsa, přikryjte a nechte chladit 1–6 hodin, přitom několikrát maso obraťte. V silnostěnné pánvi rozehřejte na středním ohni olej. Kuřecí prsa odkapejte nad mísou a osmahněte 2–3 minuty z každé strany dozlatova, zalijte zbylou marinádou, přikryjte a snižte oheň. Duste 5–8 minut, až z masa po nabodnutí vidličkou nebo ostrým nožem vytéká čirá šťáva. Mezitím na pařáčku poduste nad párou fazole, mrkev a červenou papriku asi 3–4 minuty doměkka. Kuřecí prsa na talíři přelijte šťávou z pánve a na talíře přidejte zelené fazole, mrkev a papriku.

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.