Na prázdniny se štíhlou linií

Na prázdniny se štíhlou linií

Připravila: Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE v Jindřichově Hradci


Léto je krásné období celého roku, ale málokdo z nás si ho chce vychutnat se vším jeho potěšením a zároveň nedopnout oblíbené džíny nebo se nevsoukat do obvyklé kancelářské sukně. Prvním opatřením je přemýšlet, kde se pro vás osobně skrývají aktuální nástrahy. Přibíráte po nekonečných večerních grilovacích party s přáteli, anebo jsou to spíše sklenky sladce vyzrálého středomořského vína či letních plážových drinků, anebo jste zanícenými zahrádkáři a sezónu dozrávajícího ovoce hodláte náležitě zpracovat do ovocných knedlíků nebo rybízových koláčů?


Pro zahrádkáře
Já jsem patřila do třetí skupiny a z tohoto poznání jsem vyvodila důsledky. Sezóna plná ovoce a zeleniny se nabízí jako příležitost dobít se zásobou nutričních látek z čerstvě konzumovaného ovoce k bohatým svačinám a lehce zpracované zeleniny do letních salátů nebo pečených či grilovaných směsí. Zvláště ovoce s příměsí zeleniny nebo bylin lze zpracovat do lahodných smoothie, které lze příležitostně zkonzumovat i jako lehkou náhražku jídla. Koláčky jsem vyměnila za borůvkový crumble, s nímž zkonzumujete spoustu flavonoidů a antioxidantů, zato málo rafinovaných sacharidů, které jsou přítomny pouze v podobě krusty z ovesných vloček a trošky medu se skořicí. Ovoce proslazuji výhradně stéviovým sladidlem PECVA.


Pro milovníky grilování
Milovníkům grilu poradíme, aby zapřemýšleli zejména nad volbou grilovacích surovin. Doporučuji se vyvarovat konzumaci těžkých steaků v pozdních večerních hodinách. Namísto toho si můžete ugrilovat například pražmu nebo candáta. Nedojídejte se chlebem, ale připravte si grilovaný chřest, pečené papriky nebo kukuřici, grilovaná letní jablíčka a cibule budou lahodit s vepřovou panenkou. Pokud budete grilování prokládat alkoholem, pak musíte počítat s tím, že může zvyšovat naši chuť jíst více než obvykle, anebo naopak to přehánět s kvašeným tekutým cukrem v podobě další skleničky navíc.


Pro cyklisty a vodáky
Pokud jste zanícenými cyklisty nebo vodáky, bude potřeba jídlo předem naplánovat. Musíte totiž počítat s tím, že na oblíbených cyklistických či vodáckých zastávkách mnoho zdravého jídla nekoupíte a párky s hořčicí a limonádou vám nepomohou. Na jednodenní výlety si do láhve připravte ředěné smoothie a používejte ho místo iontového nápoje. Na delší túry nakupte několik nutričně vyvážených tyčinek SLIMBEL SYSTEM, které jsou skladné a jsou schopny jídlo nahradit. Zapíjejte je dobře vodou. Přibalte i několik dalších porcí výživné svačiny, jako jsou ořechy, datle nebo jiné nesířené sušené ovoce. Při celodenní sportovní aktivitě musíte doplňovat zásoby glykogenu. Výborné jsou také pudinky SLIMBEL SYSTEM, které stačí v šejkru rozmíchat s vodou. Tyto tipy se budou hodit i pro příznivce otevřených hudebních festivalů, kde je také výběr dostupného jídla velmi omezen.


Při pobytu u vody
Cestujete-li na jih za sluníčkem, během cesty rovněž využijete více než bohatě svačinek v podobě tyčinek a pudinků SLIMBEL SYSTEM. Na dovolené u moře se zpravidla můžete těšit z chutného středomořského jídelníčku a bohaté nabídky zeleniny, ryb a plodů moře. Jste-li šťastným majitelem pobytu all-inclusive, pak na talíř jako první vždy naservírujte vše od zeleniny, co v nabídce najdete, doplňte ji libovým masem nebo rybou, ráno šunkou nebo vejci. Nabízené jogurty využijte jako příležitost zamíchat si do nich porci vlákniny FIBROKI a místo dezertu si dopřejte 3 sušenky FIBROKI. Banán a sladká broskev z ovocné mísy jsou také dezertem!


Drinky pro štíhlou linii
Nezapomeňte, že letní drinky mohou být chutné i bez alkoholu. Vyzkoušejte například nealko Piňa Coladu, kterou ohromíte každou dámskou návštěvu, anebo si připravujte nealko mojita z instantních čajových nálevů z produkce NATURHOUSE. Ať už si z poradny přinesete čaj LEVANAT, INFUNAT TÉ VERDCE nebo DRENANAT, do džbánku s vodou si rozpusťte dvě až čtyři čajové lžičky (pro více osob) rozpustného prášku a zamíchejte. Přidejte čerstvé bylinky jako je máta nebo meduňka. Nakrájejte čerstvé pečlivě oprané nebo bio limetky, pomeranče, citrony, anebo také jahody. Byliny nechte s ovocem louhovat, občas zamíchejte.


BORŮVKOVÝ CRUMBLE
Suroviny:
3–6 šálků borůvek, kokosový olej, 200 g mandlí, 100 g vlašských ořechů, ½ lžičky sody, ¼ lžičky soli, ¼ šálku medu, stéviové sladidlo PECVA, ¼ kostky másla, 2 vejce nebo 3 lžíce mletého lněného semena máčeného v 9 lžících vody a 1 lžíci jablečného octa, 1 šálek rozmixovaných vloček, ½ šálku mletého kokosu


Postup:
Dortovou formu vymažte kokosovým olejem a vsypte do něj přebrané borůvky. Pokapejte je stéviovým sladidlem PECVA případně kvůli větší kyselosti ještě přidejte 2 lžíce kokosového cukru smíchaného se skořicí. Na krustu si v mixéru rozmixujte vločky, vlašské ořechy a mandle. V míse vše promíchejte, přidejte mletý kokos, jedlou sodu, špetku soli, med, rozpuštěné máslo a vejce. Nyní by měla být směs již kompaktní, takže jí překryjte borůvky ve formě. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20–30 minut.


SMOOTHIE PIŇA COLADA
Suroviny:
½ mraženého banánu, 1 šálek na kostky pokrájeného ananasu mraženého, 1 šálek mandlového nebo kokosového mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička kokosového oleje, pár kostek ledu, pro vyšší sytivost můžeme přidat 2 lžíce rostlinného proteinu


Postup:
Všechny ingredience dejte do mixéru a dohladka rozmixujte. V případě potřeby nechejte zamražené ovoce trochu roztát před mixováním.


MALINOVÁ PANNA COTTA
Suroviny na 4 porce:
2 a 3/4 šálku kokosového mléka, 4 lžíce želatinového prášku, ¼ šálku vody, 1 šálek malin, 1–2 lžíce medu nebo javorového sirupu nebo lžíce stéviového sladidla PECVA


Postup:
Přidejte vodu k želatině do malé misky a smíchejte. Dejte stranou a nechte želatinu nabobtnat asi 2–3 minuty. Želatinu dejte spolu s kokosovým mlékem do kastrůlku a na malé teplotě míchejte, dokud se želatina kompletně nerozpustí. Sundejte z tepla a nechte vychladit 5–10 minut. Nyní všechny suroviny dejte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte krémovou směs. Ochutnejte a případně dochuťte. Směs vlijte do čistých sklenic a v ledničce nechte několik hodin ztuhnout. Zpevněnou pannu cottu ozdobte dalšími malinami, malou lžičkou ořechového másla, posekanou hořkou čokoládou nebo praženými kokosovými vločkami a semínky nebo si ji vychutnejte samotnou.


JAHODOVÁ ZMRZLINA
Suroviny:
3 banány, 500 g jahod (mražených nebo čerstvé zamrazte společně s banány), 50 g kešu, 1 lžíce stéviového sladidla PECVA nebo 2–3 lžíce medu, citrónová šťáva


Postup:
Kešu namočte na 4 hodiny nebo přes noc do vlažné vody. Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a nechejte zamrazit. Nejprve rozmixujte kešu, sladidlo a trochu citronové šťávy. Zmražené banány vložte do mixéru a mixujte s jahodami, dokud nevznikne zmrzlinová hmota. Nakonec zapracujte kešu krém a podávejte. Další verzí zmrzliny jsou mixované jahody (na 30 g) s kokosovým mlékem (½ šálku) a 2 lžícemi jahodové marmelády DIETESSE.3. Po 4–8 hodinách v mrazničce a asi 15 minutovém odstátí je směs připravená ke konzumaci.

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.