Borůvky: přírodní lékárna na druhou

Borůvky: přírodní lékárna na druhou

Článek připravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE Jindřichův Hradec


S borůvkami, zvláště těmi, kterým říkáme lesní, se dostáváme na samý vrchol možností, jak posílit a ozdravit organismus. Právem jsou často označovány za superpotravinu, proto vždy uděláme dobře, pokud je zařadíme do pravidelného jídelníčku.


7 důvodů, proč si dopřát borůvky:


1. Borůvky uvolňují cévy a přispívají k jejich pružnosti. Tím se podílí na redukci krevního tlaku.
2. Navíc dobře fungují jako adaptogen, zvyšují toleranci vůči environmentálnímu stresu a zvyšují odolnost vůči degenerativním onemocněním. Snižují LDL cholesterol.
3. Toto běžné drobné ovoce našich lesů patří mezi nejsilnější zbraně tlumící produkci volných radikálů a předcházejí tvorbě oxidativního stresu. Také podporují tvorbu a funkci silných antioxidačních enzymů jako je superoxid dismutáza a kataláza.
4. Borůvky snižují množství tělesného tuku – zvláště v břišních partiích.
5. Borůvky pomáhají i na pleť, redukují tvorbu vrásek, pomáhají k zářícímu vzhledu, obnovují pevnost a tloušťku pokožky.
6. Borůvky jsou dobré i pro náš zrak. Zvýšená schopnost vidět u borůvek byla pozorována již za druhé světové války britskými válečnými letci, kterým pravidelná snídaně s borůvkovým džemem zvyšovala schopnost orientace ve špatných světelných podmínkách.
7. Nakonec se také prokázala spojitost mezi ochranou mozkových buněk, paměti a zlepšení poznávacích schopností s pravidelnou konzumací borůvek. Borůvky zvyšují zásobování mozku okysličenou krví, což vede ke zvýšení mozkové aktivity a zlepšení pracovní paměti.


Výtažky z borůvek najdete i v našich ampulích FLUICIR, kde společně s citronem a hroznovým vínem vytvářejí skvělý detoxikační mix.


Tyto důvody určitě stojí za to, abychom borůvky zařadili do našeho jídelníčku, a musíme uznat, že i riziko fialové skvrny na oblíbeném tričku s častou konzumací borůvkových dobrot za to prostě stojí. A co dobrého si můžete z borůvek připravit?


BORŮVKOVÁ ZMRZLINA


Suroviny: zamražený banán, zamražené borůvky (asi jeden šálek)


Postup: Do mixéru dejte mírně rozmražené borůvky a banán. Ovoce by mělo být rozmražené pouze natolik, aby se dalo mixovat. Mixujte, až se vytvoří kompaktní hmota. Případně více povolenou zmrzlinu můžete před podáváním dát na jednu dvě hodiny do mrazničky, aby ještě ztuhla. Banán dodá borůvkám potřebnou sladkost, podle chuti můžete případně přidat lžičku medu nebo stéviové sladidlo PECVA. Zmrzlinu můžete ozdobit sekanými datlemi nebo konopnými semínky, kokosem nebo jakýmkoli bobulovým ovocem.


RANNÍ ČOKOLÁDOVO BORŮVKOVÝ KOKTEJL


Suroviny: 1 šálek alternativního mléka (kokosové, mandlové), voda, miska mražených borůvek, 2 lžíce CACAO APINAT, skořice, případně vanilkový extrakt, několik kapek stéviového sladidla PECVA, mandle nebo mandlová mouka (rozemleté mandle)


Postup: Mléko, mandle, kakao, borůvky a skořici dejte do mixéru a mixujte. Mandle pokud možno nechejte namočené ve vodě přes noc a následně oloupejte nebo použijte rovnou směs blanšírovaných mletých mandlí. Koktejlu dodají krémovou texturu. Následně nařeďte vodou, abyste koktejl trochu odlehčili, případně přidejte několik kapek stéviového sladidla PECVA na přislazení. Příznivě působící tuky v mléce a mandlích zasytí a také podpoří tvorbu prospěšných hormonů.


BORŮVKY S ČOKOLÁDOVÝM AVOKÁDEM VE SKLENICI



Suroviny: borůvky, zralé avokádo, 2 lžíce CACAO APINAT, lžička medu, případně stéviové sladidlo PECVA na doslazení


Postup: Na přípravu čokoládového krému oloupejte jedno avokádo nebo zralou dužinu vydlabejte z plodu a vložte do mixéru. Přidejte jednu lžičku vanilkového extraktu a lžíci medu. Posypejte kakaem APINAT. Mixujeme do hladka. Méně zralá avokáda se mohou hůře mixovat, pak přidejte trochu kokosového mléka nebo vody. Avokádový krém rozdělte do dvou uzavíratelných sklenic, které si budete moci odnést do práce s sebou, a posypejte ho připravenými opranými borůvkami. Borůvky nemusíte doslazovat ani jinak upravovat, postačí sladkost čokoládového krému.


SVÁTEČNÍ TŘÍBAREVNÝ CHIA PUDINK



Suroviny pro 4–6 osob: 6 hrnků rostlinného mléka (kokosové i jiné můžete ředit vodou, abyste snížili kalorickou zátěž), 2 lžíce medu případně použijte kombinaci med plus stéviové sladidlo PECVA, ¾ hrnku chia semínek, 1 hrnek borůvek, 1 hrnek jahod, na zdobení kokosové chipsy nebo hoblinky hořké čokolády nebo konopná semínka


Postup: Do větší mísy nalijte mléko, doslaďte medem, zamíchejte, přidejte chia semínka a opět řádně zamíchejte. Nechejte 2–3 minuty usadit a znovu směs zamíchejte. Poté nádobu zakryjte a dejte na noc do lednice. Druhý den oddělte třetinu pudinku a s borůvkami ji v mixéru rozmixujte a rozdělte do skleniček nebo misek. Polovinu ze zbylé směsi dejte do mixéru s jahodami a rozmixujte. Do skleniček rozdělte neochucený chia pudink a na něj umístěte vrstvu s jahodami. Dozdobte a podávejte.

Líbí se Vám naše novinky? Více rad můžete dostávat pravidelně do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím souhlas se zpracováním osobních údajů. Děkujeme za pochopení.