Ostatní

Tuřínový salát jako bramborový

Tuřínový salát jako bramborový

  • 1ks tuřínu
  • 5ks kyselých okurek
  • 4 vejce
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/4 bulvy celeru
  • 1 kelímek bílého jogurtu 3 % tuku
  • šunka 95 % masa (podle chuti)
  • sladidlo podle chuti
  • sterilovaný hrášek
  • hořčice
  • voda
  • sůl, pepř
  • ocet (jablečný)

Postup:

Tuřín, mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a dejte vařit doměkka. Vajíčka uvařte natvrdo. V míse smíchejte uvařenou zeleninu, nakrájená vejce, 4 nakrájené kyselé okurky, sterilovaný hrášek propláchnutý vodou, šunku pokrájenou na kostičky a 1 cibuli nakrájenou na kostičky. Připravte si zálivku z bílého jogurtu, najemno nastrouhané okurky a najemno nastrouhané cibule a 1 lžíce hořčice. Zálivku přidejte do salátu. Salát dochuťte hořčicí, případně octem rozmíchaným v troše vody a přislazeným sladidlem.

Recept si také můžete přehrát na Youtube kanálu Naturhouse.

Tuřínové hranolky

Tuřínové hranolky

  • 1kg tuřínu
  • 1-2 stroužky česneku
  • koření podle chuti (např. na grilování nebo drcený kmín)
  • olivový olej
  • popř. sůl

Postup:

Tuřín oloupeme a nakrájíme na hranolky. Utřený česnek promícháme s olejem. Hranolky dáme do mísy a smícháme s čenekovým olejem a kořením. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem, ve vyhřáté troubě na 180 °C tak 40 minut (potřeba vyzkoušet, podle toho, jak silné hranolky nakrájíte), občas je během pečení obrátíme. 

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky

  • 4 bílky
  • 40 g sypkého sladidla (např. sladidlo Vitar sweet)
  • špetka soli

Postup:

Předehřejeme si troubu na 100 °C. Do 4 bílků přidáme 40 g sypkého sladidla, které snáší teplotu do 170 °C. Přidáme špetku soli, vymícháme do husté pěny a s pomocí cukrářského sáčku vytvarujeme sněhové pusinky na pečicí papír. Sušíme při 50 °C dokud nejsou pusinky hotové.
pusinky

Stáhnout recept
Šípkové pyré

Šípkové pyré

  • 1 kg šípků
  • 1500 ml vody
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce třtinového cukru

Postup:

Šípky omyjeme a povaříme doměkka (cca 1 hodinu). Celé je posléze rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes sítko. Lze přidat trochu vody, aby se vám pyré lépe pasírovalo. Do hmoty přidáme sladidlo (med, cukr, popř. čekankový sirup nebo stévii) a vaříme 1,5 - 2 hodiny, dokud nevznikne hustší hmota. Posléze dáme do sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Bez cukru je dobré na použití třeba do omáček.
šípkové pyré

Stáhnout recept
Grilované papriky

Grilované papriky

  • Paprika
  • Prosciutto
  • Niva
  • Olivový olej

Postup:

Na plnění paprik použijeme plátek vaší oblíbené šunky a sýr. My dáváme plátek sušené šunky prosciutto a kostičku nivy, výborný je ale i sýr pecorino. Do plátku šunky zabalíme sýr a naplníme jím připravenou papriku. Takto naplněnou papriku pokapeme olivovým olejem a dáme na gril, nebo do trouby. Plněné papriky jsou výbornou přílohou k masu, rybě, zkrátka k čemukoliv.

Lehké zeleninové muffiny

Lehké zeleninové muffiny

  • 1 balení baby špenátu
  • 2-3 bílky
  • sůl, pepř, chilli
  • olivový olej
  • rajče, žampiony, rukola, paprika…

Postup:

Formu na muffiny vymažeme olivovým olejem. Do formiček dáme lístky špenátu a vybranou zeleninu rozkrájenou na malé kousky. Rozmícháme bílky s kořením dle libosti a polijeme jimi zeleninu. Pečeme na 180 °C asi 15–20 minut. Lze ozdobit strouhaným sýrem.

VODNÍ KEFÍR TIBI

VODNÍ KEFÍR TIBI

  • Na 1/2 l kefíru budete potřebovat:
  • 3−4 PL Tibi krystalů
  • 1/2 l vody
  • 1/2–1 PL medu / kokosového cukru / přírodního sirupu (ne stévie!)
  • 3 rozinky či jiné sušené nesířené ovoce

Postup:

Úvod
Probiotika jsou důležitá pro naši střevní mikroflóru, a tím i pro imunitu. Na rozdíl od těch kupovaných jsou domácí probiotika životaschopnější a lépe se ve střevě rozmnožují. Pokud máte alergii či intoleranci na mléko, můžete vyzkoušet domácí vodní kefír, který snadno vyrobíte pomocí Tibi krystalů (japonské mořské krystaly), což jsou skutečná živá zrnka, která během procesu rostou a množí se. K životu jim stačí voda a přírodní sladidlo. Výsledkem je sladká perlivá limonáda.

TIBI kefírPostup
Tibi krystaly propláchneme na sítku studenou vodou. Do půllitrové sklenice si připravíme studenou vodu s rozmíchaným přírodním sladidlem. Krystaly vysypeme do vody a přidáme pár rozinek, případně jiného sušeného nesířeného ovoce. Sklenici zlehka uzavřeme, ale uzávěr nedotahujeme, aby mohl z kefíru během kvašení unikat oxid uhličitý, který krystaly produkují. Můžete přidat kolečko oloupaného citronu.
Kefír necháme kvasit jeden až dva dny při pokojové teplotě. Poté jej scedíme přes sítko a nápoj je připravený. Pro lepší chuť doporučujeme před konzumací vychladit. Tibi krystaly propláchneme a celý postup můžeme opakovat. Trvanlivost kefíru skladovaného v lednici je velmi dlouhá.

Tip
Nejchutnější kefír z Tibi krystalků je kefír s druhou fermentací. Nenechávejte Tibi kvasinky pracovat déle než 3 měsíce. Ponechte je odpočinout 2 až 3 týdny ve sladkém nálevu v lednici při teplotě 3−9 °C.

 

Stáhnout recept
Šťáva z černého bezu

Šťáva z černého bezu

  • 300 g zralých kuliček černého bezu,
  • 400 g třtinového cukru
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 50 g nastrouhaného kořene zázvoru
  • 1 l vody
  • 1 ks hvězdička badyánu
  • šťáva z 1 ks citronu

Postup:

Kuličky bezinek propláchneme studenou tekoucí vodou, okapané dáme do hrnce a zalijeme vodou, vaříme na mírném zdroji tepla 30 minut. Rozvařené bobulky i s výluhem propasírujeme přes síto spolu s nastrouhaným zázvorovým kořenem. Přidáme šťávu z jednoho citronu, třtinový cukr, kyselinu citronovou a okořeníme jednou hvězdičkou roztlučeného badyánu. Vše opět přivedeme k varu a vaříme 8-10 minut. Plníme do vyvařených lahviček, dobře zavíčkujeme. Sirup ředíme dle chuti vodou nebo minerálkou.

Stáhnout recept
Carpaccio z červené řepy

Carpaccio z červené řepy

  • 4 velké řepy
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • ocet balzamiko - pomeranč
  • cibule
  • sýr
  • ocet
  • sýr Cottage
  • olivový olej - citronový
  • šťáva z poloviny limetky
  • 1 lžíce medu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu omyjeme, poklademe na plátky nakrájeným česnekem a pokapeme olejem, octem, opepříme a osolíme. Zabalíme do alobalu a pečeme 60 minut při 200 °C na horkovzdušný ohřev. Cibuli orestujeme a zakápneme balzamikem. Řepu po upečení necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky. Posypeme cibulí a pokapeme zálivkou. Nakonec posypeme sýrem Cottage. 

Výživové hodnoty na 1 porci: 117 kcal

  • Bílkoviny: 23 % 
  • Sacharidy: 57 %
  • Tuky: 20 %
Stáhnout recept
Pórkové rolky

Pórkové rolky

  • pórek
  • 2 plátky šunky
  • plátek sýra do 20 % tuku
  • sůl

Postup:

Pórek dobře omyjte a rozkrojte na dva až tři kusy. Ty vařte 30 minut ve slané vodě. Vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu nebo osušte utěrkou. Každou část zabalte do plátku šunky. Na pórek položte plátek sýra, případně i lžičku olivového oleje a v troubě gratinujte.

Výživové hodnoty na 1 porci: 188 kcal

  • Bílkoviny: 44 %
  • Sacharidy: 46 %
  • Tuky: 10 %
Stáhnout recept
Rychlé zeleninové jáhly

Rychlé zeleninové jáhly

  • 200 g jáhel
  • 750 ml vody
  • 500 g mražené zeleninové směsi
  • větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sójová omáčka
  • sekaná petrželka

Postup:

Jáhly uvařte dle základního receptu. Na oleji osmahněte nakrájenou cibulku, přidejte zeleninovou směs a chvíli povařte. Přidejte vychladlé jáhly, dobře promíchejte, ochuťte česnekem, sójovou omáčkou a sekanou petrželkou.

Výživové hodnoty na 1 porci: 267 kcal

  • Bílkoviny: 22 %
  • Sacharidy: 73 %
  • Tuky: 5 %
Stáhnout recept
Šmakoun na neděli

Šmakoun na neděli

  • Šmakoun
  • cibulka
  • pórek
  • žampióny
  • olej
  • sójová omáčka
  • kmín
  • bazalka
  • sůl

Postup:

Cibulku, jemně nakrájený pórek a nakrájené žampiony osmahněte na malém množství tuku a poduste v malém množství vody. Ochuťte kmínem, sójovou omáčkou, bazalkou a solí. Na tento základ přidejte na nudličky nakrájeného Šmakouna a krátce poduste. Směs můžete zahustit troškou škrobu. Možno podávat s rýží nebo bramborami.

Tip: Směs se Šmakounem můžeme také nechat vychladnout a pak smíchat s jemně nakrájenou zeleninou, např. hráškem, kukuřicí, mrkví, čínským zelím, a dochutit olivovým olejem či dresinkem. Získáte tím osvěžující salát.

Výživové hodnoty na 1 porci: 280 kcal

  • Bílkoviny: 29 %
  • Sacharidy: 18,5 %
  • Tuky: 10 %
Stáhnout recept
Dva recepty na zlatý nápoj z kurkumy

Dva recepty na zlatý nápoj z kurkumy

  • Varianta 1
  • Šťáva z jednoho menšího pomeranče
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky ghí
  • špetka skořice
  • špetka cayenského pepře
  • horká voda
  • Varianta 2
  • Kurkuma
  • černý pepř
  • voda, rostlinné mléko (mandlové, makové či kokosové)
  • kokosový olej, med, skořice

Postup:

Zlaté nápoje jsou tradiční ajurvédské drinky s kurkumou, které jsou výborným pomocníkem nejen proti podzimním depresím, ale také na posílení imunity a trávení. Navíc i výborně chutnají.
Postup:
Nejprve si připravíme pastu
Na zhruba půl hrnku vody přidáme čtvrt hrnku kurkumy a půl lžičky černého pepře. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí (nesmí mít hořkou chuť). Poté necháme vychladnout, dáme do uzavíratelné sklenice a uchováváme v lednici.

Konečná příprava zlatého mléka
Na konečnou přípravu zlatého mléka přivedeme k varu mandlové či kokosové mléko, přidáme lžičku kokosového oleje a čtvrt lžičky kurkumové pasty. Necháme zchladnout cca na 40 °C a dochutíme trochou medu a skořice.